Obustavljena isplata penzija u Federaciji BiH

Dodajte komentar

Prema navodima lokalnih medija, u Zavodu PIO BiH nedostaje oko 70 miliona konvertabilnih maraka, a do gubitaka je došlo jer Vlada Federacije BiH nije izmirila stare obaveze u iznosu od oko 170 miliona maraka.

Stabilizacija penzionog sistema jedan je od uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zbog kojeg je BiH 2012. godine odobren dvogodišnji stend-baj aranžman u iznosu od oko 400 miliona eura.

U Federaciji BiH prosječna penzija iznosi oko 170 eura. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, na kraju prošle godine je bilo 378 hiljada penzionera u Federaciji BiH, dok je broj penzionera u Republici Srpskoj 238 hiljada.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Građani BiH sve više podižu kredite da bi preživjeli

Građani BiH svakog mjeseca sve visše posežu za podizanjem nenamjenskih kredita da bi platili režije, kupili zimnicu ili otišli na ljetovanje, pišu danas Nezavisne novine.

Kako se navodi, od kraja 2008. godine bilježi se stalni rast rast kratkoročnog zaduživanja građana, a prema podacima Centralne banke BiH (CB BiH), do maja ove godine ukupna kreditna zaduženost stanovništva bila je 6,83 milijarde konvertibilnih maraka, od čega se 4,06 milijardi odnosilo na nenamjenske potrošačke kredite.

Zbog snažnog trenda podizanja nenamjenskih potrošačkih kredita za finansiranje svakodnevnih životnih potreba, na ta zaduženja trenutno otpadaju gotovo dvije trećine kreditnih dugovanja građana BiH.

Izvrssni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske (SWOT) Saša Grabovac ocijenio je za banjalučki list da je sve snažniji trend kratkoročnog zaduživanja stanovništva logičan slijed okolnosti u kojima se sve većem broju građana smanjuju plate, dok troškovi života rastu.

Pored rasta kratkoročnih kreditnih zaduženja, broj realizovanih stambenih kredita uglavnom pada ili stagnira, što ukazuje na to da stanovnici BiH žive u nesigurnosti zbog čega se sve teže odlučuju na dugoročna investiranja.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić ocijenio je da su se zbog velike potražnje za ovakvim kreditima banke potrudile da na tržište plasiraju širok spektar nenamjenskih paketa do kojih se stiže sve brže, što je jedan od dodatnih faktora koji utiču na to da se stanovnici lakše odlučuju da ih uzmu.

“Slično, samo u manjem obimu, dešava se i u segmentu zaduženja po osnovu kreditnih kartica. Radi se o tome da su kartice ranije malo korištene, međutim banke iz godine u godinu sve više razvijaju njihovu ponudu, a građani ih, sa druge strane, sve više koriste i samim tim lako posežu za time da se na njima zaduže”, rekao je Mišić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *