Grad u SAD 100% na obnovljivim izvorima energije

Dodajte komentar

Prije nekoliko dana gradsko vijeće kalifornijskog grada Palo Alto odlučilo je kako će se sva energija korišćena u gradu dobivati iz obnovljivih izvora energije. Ova odluka stupila je na snagu odmah te se grad već sada u potpunosti napaja obnovljivim izvorima energije.

Ono što je najbolje od svega je činjenica da prebacivanje na čistu energiju neće koštati puno. Gradske vlasti procjenjuju kako će građani na svom računu godišnje morati plaćati samo tri dolara više kako bi bili “zeleni”. Palo Alto vlasnik je svih svojih komunalnih poduzeća te stoga vrlo lako može upravljati kupovinom i distribucijom električne energije. Trenutno 50% energije dolazi iz hidroelektrana, dok za ostatak svojih energetskih potreba grad kupuje energiju proizvedenu u vjetroenergetskim i fotonaponskim objektima. Osim navedenog, grad za zadovoljavanje svojih energetskih potreba koristi i metan dobijen iz deponija.

Iz grada napominju da će u slučaju nemogućnosti privremenog zadovoljavanja energetskih potreba iz 100% OIE kupiti sertifikate kojima će neutralizovati emisije CO2 stvorene iz elektrana na konvencionalne izvore.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Gradonačelnik Greg Scharff ovim je putem izjavio: “Palo Alto je lider u smanjenju emisija ugljen dioksida, no u trenutku kada smo shvatili kako smo u mogućnosti da imamo 100% ugljen neutralno napajanje, odlučili smo da odmah preduzmemo potrebne korake. Klimatske promjene jedan su od ključnih izazova naše generacije te se nadamo kako će i drugi gradovi slijediti naš primjer”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *