Ovo su promjene koje vas uskoro čekaju na Facebooku

Dodajte komentar

Facebook je u utorak objavio promjenu načina na koji se obavještenja prikazuju korisnicima ekranu. Facebook najpopularnija obavještenja, ona s mnogo komentara i lajkova, želi dignuti na vrh prikaza obavještenja kako ih korisnici ne bi propustili.

Naime, prosječan korisnik Facebooka vidi samo 20 posto postova svojih prijatelja i stranica koje prati. Facebook ostatak filtrira pomoću algoritama koji otkrivaju koja vas obavještenja više zanimaju, a koje manje. Ovakav način vođenja informacija ostavio je neke korisnike nezadovoljnima, pa su u Facebooku odlučili otkriti malo više o svom sistemu prikaza.

Kako je objašnjeno na posebnom događaju u sjedištu Facebooka u Menlo Parku, svakom obavještenju se dodjeljuju bodovi, a one s najvišim vrijednostima nalaze se na vrhu News Feeda, prenosi Mashable. Kako određuju koliko će neko obavještenje dobiti bodova? Pomoću niza činilaca, kao što su odnos koji korisnik ima s autorom obavještenja, broj komentara, dijeljenja, odnosno lajkova.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prije bi se na vrhu našla nova obavještenja, čak i ako bi imala manje bodova od starijih. Međutim, sistem je promijenjen tako da se sada i starija obavještenja, koje su objavljene ranije tog dana ali ih korisnik nije pregledao, nalaze se uz nova obavještenja na vrhu prikaza, prenosi portal Poslovni.hr.

Promjene su implementirane na internetskoj verziji, no primjena je još u toku na mobilnim uređajima, rekao je Lars Backstrom, menadžer inženjera u Facebooku. Nedavno istraživanje kompanije pokazalo je da je novi sistem doveo do porasta čitanja obavještenja od 13 posto te porasta interaktivnosti – lajkova, dijeljenja i komentara – od 5 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *