U drugom kvartalu 45 miliona prodatih tableta

Dodajte komentar

U drugom tromjesečju ove godine na svjetskom tržištu tablet računara prodato je 45,1 miliona tih uređaja, pokazali su preliminarni podaci International Data Corporation.

U poređenju sa prethodnim kvartalom,prodaja tablet računara smanjena je za 9,7 odsto, ali je za 59,6 odsto veća nego u drugom tromjesečju 2012, kada je prodato 28,3 miliona tableta.

Prodaja tablet računara Apple, u periodu april-jun smanjena je na 14,6 miliona sa 19,5 miliona u prvom kvartalu. Prošle godine, Apple je pustio na tržište novu verziju ipada upravo u drugom tromjesečju, što je doprinijelo značajnom rastu prodaje. Međutim, ove godine Apple planira da novi uređaj predstavi u drugoj polovini godine, što će mu stvoriti dobru konkurentnu poziciju pred božićne praznike.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Samsung i ASUS, koji zauzimaju drugo i treće mesto po obimu prodaje tableta, takođe su se suočili sa smanjenom tražnjom u drugom tromjesečju.

Samsung je prodao 8,1 miliona uređaja, u odnosu na 8,6 miliona u prva tri mjeseca, ali je znatno poboljšao prodaju u poređenju sa periodom april-jun 2012. kada je prodao 2,1 milion tableta.

Prodaja ASUS u prethodnom kvartalu bila je dva miliona komada, u odnosu na 2,6 miliona u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

S druge strane, kompanije Lenovo i Acer poboljšali su svoje pozicije, vrativši se među pet najvećih proizvođača tableta.

Prodaja Lenova je od aprila do kraja juna prvi put premašila milion uređaja. čime je ta kineska kompanija povećala prodaju za 314 odsto u odnosu na isti period lane, na 1,5 miliona.

Acer je istovremeno povećao prodaju za 248 odsto, na 1,4 miliona tableta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *