Crna Gora 2014. dobija master plan za gas

Dodajte komentar

Crna Gora bi u prvom kvartalu 2014. godine trebalo da dobije master plan za gas, navodi se u izvještaju o aktivnostima na realizaciji projekta istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore za drugi kvartal ove godine, koji je Vlada usvojila u juče.

U izvještaju se navodi da je u drugom kvartalu izrađen nacrt podzakonskog akta o deinstalaciji postrojenja, a angažovan je i konsultant koji će napisati zakon o posebnom porezu za upstream industriju ugljovodnonika. Ta aktivnost se finansira iz granta Vlade Norveške, a vrijedna je 65.000 eura.

Objavljen je i javni poziv za izbor konsultanta koji će izraditi Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu za aktivnosti istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore .

Navodi se da je Crna Gora u sklopu studije izvodljivosti jadransko-jonskog gasovoda, koju finansira Direktorat za proširenje Evropske komisije i Evropska banka za obnovu i razvoj, dobila grant za izradu master plana za gas, čiji projektni zadatak je usaglašen.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U izvještajnom periodu data je načelna saglasnost za trasu IAP gasovoda koja treba da prođe kroz teritoriju Crne Gore.

U drugom kvartalu Crna Gora je potpisala i memorandum o razumijevanju za podršku i saradnju u realizaciji trans-jadranskog i jonsko–jadranskog gasovoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *