Evropski budžet lani prevarama oštećen za 390 miliona eura

Dodajte komentar

Broj prevara kojima je oštećen budžet Evropske unije prošle godine blago je povećan u odnosu na prethodnu. Na rashodnoj strani budžet je oštećen za 315 miliona eura, odnosno 0,25 posto budžetskih rashoda. U 2011. šteta je iznosila 295 miliona eura, navodi se u izvještaju Evropske komisije o zaštiti finansijskih interesa. Vrijednost prevara porasla je prvenstveno zbog dva slučaja prevara s predpristupnim fondovima.

Na prihodnoj strani budžeta u 2012. otkrivene su i potvrđene prevare u iznosu 77,6 miliona eura, a u prethodnoj godini 109 miliona eura.

Komisija je lani brojnim inicijativama jačala borbu protiv prevara. Uz novu strategiju borbe protiv prevara donesen je i niz zakonskih mjera. U izvještaju je objavljen i pregled mjera kojima su države članice lani štitile budžet EU i ističe se napredak na nekim područjima. Evropska komisija naglašava da treba dodatno ojačati pristup borbi protiv prevara kako bi se u cijeloj Uniji osigurao dosljedan progon prevaranata.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Prijedlozi koje smo predstavili lani, poput onoga o osnivanju evropskog državnog tužilaštva, biće težak udarac za sve evropske prevarante. I nove članice će sada morati pokazati predanost borbi protiv prevara s evropskim budžetom“, rekao je povjerenik za poresku i carinsku politiku, nadzor i borbu protiv prevara Algirdas Šemeta, prenosi Bankamagazin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *