Intesa Sanpaolo prodaje ukrajinsku podružnicu

Dodajte komentar

Italijanska banka Intesa Sanpaolo pokrenula je pregovore o prodaji ukrajinskog ogranka Pravex-banke, kazao je u utorak izvor blizak pregovorima. Aktivno traže kupca, kazao je Reutersu izvor, ne navodeći koliko banka namjerava dobiti novca prodajom ukrajinskog ogranka.

Intesa Sanpaolo kupila je Pravex-banku 2008.za otprilike 750 miliona dolara, no možda će morati snositi gubitke pri njenoj prodaji. Taj ukrajinski zajmodavac usmjeren poslovanju s građanima 1. aprila imao je imovinu u iznosu oko 700 miliona dolara.

Ukrajinski bankarski sektor snažno je pogodila devalvacija hrivnje u 2008., što je mnogim poslovnim bankama znatno otežalo vraćanje kredita iskazanih u stranoj valuti a niz zapadnoevropskih banaka je primoralo na prodaju poslovanja u toj zemlji. Zajmodavci, među kojima i njemački Commerzbank te austrijska Erste Grupa, već su prodali svoje ukrajinske podružnice.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Iz Intese Sanpaola i Pravex-banke u utorak nisu željeli komentarisati takve navode, no list Kommersant-Ukrajina je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je italijanska banka razgovarala s najmanje tri ukrajinske i ruske bankarske grupe, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *