Gdje se najviše ulaže u nekretnine?

Dodajte komentar

Na vrhu popisa najpopularnijih tržišta nekretnina prvi put se, prema procjenama stručnjaka, nalaze Berlin i Minhen.

Ova dva njemačka grada „pretekla“ su London, dosad najtraženije mesto za ulaganje u nekretnine u Evropi.

Stabilnosti tržišta nekretnina u Njemačkoj doprinijeli su nedostatak drugih mogućnosti za ulaganja, niske kamate na stambene kredite i strah od inflacije.

S obzirom na rast prodaje nekretnina, pojedine kompanije koje su ranije poslovale na lokalnom nivou sada su ozbiljni igrači na berzama pa su im skočile cijene dionica. Zbog straha od inflacije eura i zbog niskih kamata novac se doslovno sliva na tržište nekretnina.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Vrhunac rasta u poslovima stanogradnje u Njemačkoj se dogodio nakon ponovnog ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke. Godine 1995. bilo je sagrađeno 603.000 novih stanova. Uslijedila je strukturna kriza u građevinskoj branši, pri čemu je polovina od tadašnjih 1,4 miliona radnika iz te branše izgubilo posao, a dobar dio ulagača bankrotirao.

Broj novosagrađenih stanova je od tada stalno padao, a najgore je bilo u godini recesije 2009. kada je u zemlji sagrađeno samo 159.000 stanova. Od tada je njihov broj ponovno porastao za 25 posto, prenosi Bizlife.

Stan u Solunu za 300 evra po kvadratu

Međutim, u drugom dijelu Evrope, situacija nije baš tako sjajna. Kako prenosi Tanjug, stanovi i kuće u Solunu, nikad nisu bili jeftiniji, osim za vrijeme njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu, kada je stan mogao da se kupi za kantu ulja, tvrde tamošnji posrednici.

Tako sada stan u Solunu, može da se nađe i za samo 300 eura po kvadratnom metru, što je izazvalo veliko interesovanje među kupcima iz Makedonije, koji od 2011. godine, mogu slobodno da kupuju nekretnine u toj zemlji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *