Wall Street: S&P pao nakon osam dana neprestanog rasta

Dodajte komentar

Nakon osam dana neprestanog rasta, na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao zbog slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, ali i zbog opreza ulagača uoči izvještaja predsjednika Feda Kongresu o monetarnoj politici.

Dow Jones oslabio je 32 boda, ili 0,21 posto, na 15.451 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,37 posto, na 1.676 bodova, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 3.598 bodova.

Nakon što su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones treći dan zaredom dosegnuli rekordne nivoe, juče su cijene dionica pale. Pritom je na vrijednosti izgubilo osam od 10 sektora S&P indeksa.

Posljedica je to slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, među kojima i Coca-Cole. Cijena dionice tog proizvođača pića pala je gotovo 2 posto.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Iz istog je razloga cijena Yahooa pala više od 2,5 posto, a pojeftinila je, 1,7 posto i dionica Goldman Sachsa, premda je ta banka izvijestila o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Dosad je u sezoni poslovnih izvještaja, započetoj prije nedjelju dana, većina kompanija izvijestila o boljim finansijskim rezultatima nego što se očekivalo. No, očekivanja su vrlo niska.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u srijedu u Kongresu predsjednik američke centralne banke Ben Bernanke podnijeti izvještaj o monetarnoj politici.

Prošle je sedmice Bernanke kazao da bi Fed još neko vrijeme mogao zadržati labavu monetarnu politiku, što je podstaknulo snažan rast cijena dionica. Njegov izvještaj Kongresu ulagači će pažljivo pratiti kako bi mogli brzo reagovati u slučaju pozitivnih ili negativnih iznenađenja.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obiam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo samo 5,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 posto, na 6.556 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 8.201 bod, a pariški CAC 0,71 posto, na 3.851 bod.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *