Budva: Pet vodećih građevinskih firmi duguje 23 miliona eura

Dodajte komentar

Na spisku investitora kojima Opština Budva planira da plijeni imovinu ukoliko se hitno ne jave u opštinsku Službu za naplatu komunalija i zaključe ugovore o načinu izmirenja naknade za uređenje gradsko-građevinskog zemljišta, nalazi se pet vodećih građevinskih firmi.

Kako je Dnevnim novinama potvrđeno, investitori koji su izgradili objekte, a nijesu zaključili o tome ugovor sa Opštinom, jer se pozivaju na Zakon o izgradnji iz 2008. godine su podgorička kompnija Fab lajv, Old Town Invest Group, Nivel, Mcc inžinjering i Beppler & Jackobson.

Upravo je na ovih pet građevinskih firmi mislio predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović, kada je kao jednu od solucija izmirenja ukupnog duga od gotovo 23 miliona eura na ime komunalija, naveo i da Opština razmišlja da uzme dio imovine koju bi mogla iskoristiti za javne potrebe stanovništva ili izmirenje dijela preostalog duga.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Služba za naplatu komunalija, kako je potvrđeno, napravila je ugovore sa svim investitorima posebno, odnosno tačno izračunala koliko moraju platiti za komunalije, prije nego što dobiju upotrebnu dozvolu. Nažalost, niko od njih nije to potpisao, iako se nerijetko sastaju sa opštinskim čelnicima i službenicima.

Opština Budva namjerava da od dužnika koji nijesu platili komunalije već tokom ljeta prisvoji dio imovine ne ime duga za komunalije.

Opština se, kazao je predsjednik Lazar Rađenović suočava sa problemom naplate komunalija od nekoliko investitora koji su čak i završnoj fazi izgradnje svojih investicionih projekata.

“Mislim da je vrijeme da tu iskažemo jednu dozu jačeg očekivanja, iskoristimo neke zakonske norme i naplatimo taj prihod. Uskratili smo te investitore nekih benefita u smislu popusta za turističke kategorije, jer su iskoristili benefite Zakona iz 2008. godine. Veliki su iznosi koje od njih potražuje Opštine Budva i realniji pristup naplate mi je kroz adekvatnu upotrebu imovine nekih od tih dužnika, koju bi sigurno reli-zovali tokom ove turističke sezone. Iskazali smo do sada dovoljno strpljenja. Pa i tim investitorima bi na neki način ipak otvorili vrata da re-gulišu svoje obaveze i, vjerujem, neki od njih možda i do kraja ove godine otvore svoje objekte, jer im je za to potrebna upotrebna dozvola”, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *