Pronalazači koji se nisu obogatili

Dodajte komentar

Njihovi izumi su promijenili svijet, ali ne i njihov život. Neki od njih zapravo nisu ni željeli da unovče svoju genijalnost, jer su radili za “opšte dobro“.

Bi-Bi-Si je formirao listu od 10 poznatih pronalazača koji su na ovaj ili neki drugi način ostali “kratkih rukava“. Međutim, zaboravili su na Teslu, koji bi sigurno bio “šampion“ ove liste.

Daglas Dag Englebart, koji je nedavno preminuo u 88. godini, nije zaradio ama baš ništa od toga što je izumio kompjuterskog miša.

Smrt ovog skromnog čovjeka podstakla je Bi-Bi-Si da formira listu od 10 pronalazača koji su takođe živeli uglavnom od “bravo“ i “tapšanja po ramenu“.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

1. LED diode

Kada je Nik Holonjak Junior izumio prvu praktično upotrebljivu LED diodu daleke 1962. godine, predvidio je da će ona jednoga dana zameniti Edisonovu sijalicu. Holonjakove kolege su govorile da zaslužuje Nobelovu nagradu, ali je on skromno odbijao.

2. Samoljepljivi papirići za poruke

Kompanija “3M” prodala je na milijarde “Post-It Notes” papirića za poruke, ali pronalazači istih ističu da nisu ni blizu bilo kakvog bogatstva. Dr Spenser Silver, jedan od koautora, 1968. godine razvio je lijepak sa “karakteristikama lakog skidanja“, a njegov kolega Art Fraj došao je na ideju da napravi obilježivač koji će se zadržati u njegovoj crkvenoj pjesmarici.

3. Kalašnjikov, AK-47

Jurišnu pušku “kalašnjikov“ ili AK-47, najprodavanije oružje u istoriji čovječanstva, napravio je tada sovjetski vojnik Mihail Kalašnjikov dok je ležao u bolnici i zalječivao rane zadobijene u Drugom svjetskom ratu. Kalašnjikov je smatrao da je njegov izum isključivo za dobrobit njegove domovine.

4. Igla za gramofonske ploče

Meri Kilik, koja je izmislila safirnu iglu za slušanje gramofonskih ploča, nije uspjela da dobije dozvolu za nju i, uprkos godinama borbe po sudovima, nikada nije zaradila ništa. Zapravo, 1958. godine je dobila parnicu protiv “PYE Ltd.”, ali je bankrotirala već naredne godine.

5. Hoverkraft

Ser Kristofer Kokerel koristio je usisivač i limenke da bi testirao svoju teoriju nakon što je razvio hoverkraft koji je prvo putešestvije imao 1959. godine, između Kalea i Dovera. Kokerel je dobio titulu viteza, ali se godinama borio da bi na kraju dobio simboličnu sumu od Nacionalne korporacije za razvoj. 

6. Tetris

Ruski računarski programer Aleksej Pajtinov je igricu Tetris razvio uz pomoć kolega iz ruskog državnog istraživačkog centra, ali je autorska prava počeo da naplaćuje tek 10 godina kasnije kada je osnovao kompaniju “Tetris“.

7. Radio-aparat na navijanje

Pronalazač Trevor Bejlis je nedavno izjavio da više ne može da priušti sebi stanovanje u svom domu u Tvikenhemu, u Londonu, jer, i pored višemilionske prodaje njegovog radija na navijanje, kompanija sa kojom je ušao u posao je promenila njegov dizajn i on je izgubio kontrolu i prava nad svojim proizvodom i profitom.

8. Karaoke mašina

Japanac Daisuke Inoue zarađivao je za život svirajući bubnjeve u grupi koja je dopuštala gostima jednog bara da pevaju za mikrofonom. Jednoga dana kada nisu mogli da nastupe, on je pustio muziku sa trake, a kasnije napravio jedanaest Karaoke mašina. Međutim, pošto nije patentirao svoju ideju, jedva da je išta zaradio.

9. MP3

MP3 je vrlo brzo postao standardni format za prenos muzike preko interneta. Karlhajnc Brandenburg, student filozofije iz Nemačke, počeo je rad na tom projektu 1980-tih, ali pošto nije imao novca za distribuciju softvera, na tržište ga je izbacio kao “shareware” (na odloženo plaćanje na unapred definisani period).

10. WWW, World Wide Web

I na kraju, na listi se nalazi i ser Timoti Berners-Li, koji je kreirao veb (sistem međusobno povezanih hipertekstualnih dokumenata kojima se pristupa preko interneta) da bi pomogao naučnicima da rade u evropskoj istraživačkoj laboratoriji u Cernu. On kaže da rapidni uspjeh njegovog pronalaska leži u tome što ga je napravio besplatno dostupnim svima.

Na listi bi trebalo da se nađe i Nikola Tesla, koji bi postao najbogati čovjek i prvi milijarder u istoriji da nije pocijepao ugovor sa Džordžom Vestinghausom, koji mu je garantovao honorare od autorskih prava za patente.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *