Podržati žensko preduzetništvo

Dodajte komentar

Omogućavanjem povoljnih izvora finansiranja, preko mikrokreditnih institucija, žene u Crnoj Gori bi bile motivisane da razvijaju svoj biznis i samim tim, preuzmu aktivnu ulogu u ekonomskom razvoju Crne Gore, konstatovali su ministar finansija Radoje Žugić, guverner Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić i guverner Banke za razvoj Savjeta Evrope CEB Rolf Wenzel.

Žugić je izrazio zahvalnost CEB-u na dosadašnjoj podršci realizaciji projekata koji su, prvenstveno, imali snažnu socijalnu komponentu, poput projekata 1000+, regionalni stambeni projekat namjenjen raseljenim licima, projekat poboljšanja uslova života izbjegličkih porodica u Crnoj Gori.

Wenzel je pohvalio crnogorsku administraciju, uz ocijenu da je bila jedna od najbržih u ispunjavanju uslova potrebnih za realizaciji regionalnog stambenog projekta.

Na sastanku je dalje bilo riječi o mogućnostima buduće saradnje Crne Gore i Banke za razvoj Savjeta Evrope.

“Sagovornici su se složili u ocijeni da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje, i to kroz finansiranje projekata koji bi bili usmjereni na socijalnu dobrobit građana i, time, i na ekonomski rast i razvoj zemlje. Zajednički je dogovoreno da zdravstvo, obrazovanje i unapređenje uslova u postojećim i izgradnja novih zatvorskih jedinica budu tri prioritetne oblasti za dalju saradnju“, ističe se u saopštenju Ministarstva finansija, prenosi cdm.me.

Wenzel je izrazio spremnost Banke za razvoj da podrži finansiranje projekata iz ovih oblasti pod izuzetno povoljnim uslovima, kao da će biti razmotrena mogućnost korišćenje EU grantova prilikom realizacije tih projekata.

Ističući da je preduzetništvo veoma značajan elemenat povećanja konkurentnosti crnogorske ekonomije, sagovornici su se saglasili da postoji potreba pružanja podrške malim i srednjim preduzećima.

U tom pravcu će, istakao je Wenzel, Banka za razvoj Savjeta Evrope biti posebno aktivna i, u saradnji sa lokalnim bankama, omogućiti sektoru malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori pristup povoljnim izvorima finansiranja.

“Takođe je pokrenuto pitanje obezbijeđivanja izvora finansiranja za mikrofinansijske institucije, što bi doprinijelo snižavanju kamatnih stopa, te, time, širem plasmanu kredita i njihovom usmjeravanju ka nerazvijenijim područjima Crne Gore, prvensteveno ka sjeveru“, ističu u resornom Ministarstvu.

Razgovarajući na temu pružanja podrške otpočinjanju biznisa, Wenzel je iznio ideju o usmjeravanju ove podrške ka ženama preduzetnicima, koje se, inače, tretiraju kao najpouzdaniji i najmanje rizični kreditni povjerioci.

“Omogućavanjem povoljnih izvora finansiranja za start up, preko mikrokreditnih institucija, žene u Crnoj Gori bi bile motivisane da razvijaju svoj biznis i, samim tim, preuzmu aktivnu ulogu u ekonomskom razvoju Crne Gore“, saopšteno je iz Ministarstva.

Sagovornici su dogovorili da ovaj prijedlog, kao prioritetan, bude posebno razmotren i da se, u sljedećem periodu, zajednički usaglasi model njegove implementacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *