EK nastavlja aktivnosti na osnivanju bankarske unije

Dodajte komentar

Evropska komisija će danas predstaviti naredni stepenik u formiranju bankarske unije i iznijeti prijedloge za rješavanje problema posrnulih banaka.

Jedinstveni mehanizam nadzora banaka (SRM), na koji se u Njemačkoj gleda sa podozrenjem, omogućiće Komisiji da ugasi bilo koju od preko 6.000 evropskih banaka, čak i ukoliko se nacionalne vlade usprotive tome, prenosi Frans pres.

Ovaj mehanizam se doživljava kao kamen temeljac za osnivanje evropske bankarske unije, zajedno sa jedinstvenim bankarskim supervizorom koji je formiran pod okriljem Evropske centralne banke.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Cilj osnivanja bankarske unije je da se prekine veza između prezaduženih vlada i bankarskog sistema, jer su evropske zemlje u proteklih nekoliko godina potrošile ogroman novac poreskih obveznika u okviru nastojanja da pruže podršku posrnulim bankama, što je zauzvrat samo povećalo teret duga zemalja.

Krajem juna 27 članica Evropske unije dogovorilo je zajednički paket propisa, kojima je predviđeno da kreditori preuzmu gubitke kada dođe do spasavanja ili gašenja banke.

Međutim, ovi propisi još uvijek moraju biti odobreni od strane Evropskog parlamenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *