Izvještaj o radu KHOV u skupštinskoj proceduri

Dodajte komentar

Komisija za hartije od vrijednosti u prošloj godini preduzela je 884 mjere prema učesnicima na tržištu, od čega su tri krivične prijave podnijete osnovnom državnom tužiocu.

KHOV je prošle godine donijela tri mjere suspenzije dozvole za rad i podnijela dvije prekršajne prijave protiv Monte Adrija broker dilera, vlasnika Damjana Hoste.

Krivične prijave podnijete su protiv pet osoba zbog odavanja i korišćenja berzanske tajne u cilju manipulisanja na tržištu i protivzakonitog posredovanja u cilju pribavljanja imovinske koristi. Krivična prijava podnijeta je i protiv jedne kompanije zbog odavanja berzanske i poslovne tajne, kao i protiv dva preduzeća zbog neovlašćenog pristupa računarskom sistemu, navodi se u godišnjem izvještaju o radu KHOV-a i stanju na tržištu hartija od vrijednosti za prošlu godinu, koji je u skupštinskoj proceduri.

Čak 803 mjere koje je preduzela KHOV, na čijem je čelu Zoran Đikanović, odnosile su se na obavještenja Ministarstvu finansija o prekršajima emitenata.

KHOV je donijela 24 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, od kojih se samo jedno odnosilo na otklanjanje nepravilnosti kod berze, a ostala na nepravilnosti kod ovlašćenih učesnika. Izrečeno je i deset opomena, od kojih se jedna odnosila na Centralnu depozitarnu agenciju, a ostale na ovlašćene učesnike.

KHOV je dala i 14 saglasnosti na akta i postupke učesnika na tržištu i donijela šest rješenja o oduzimanju dozvole za rad, od čega su tri dozvole oduzete zbog pokrenutog stečaja, odnosno likvidacije ovlašćenog učesnika.

– Oduzete su dvije dozvole za obavljanje dilerskih poslova zbog smanjenja visine ukupnog kapitala ovlašćenog učesnika koji su zadržali dozvole za obavljanje brokerskih poslova. Jedna dozvola je oduzeta za obavljanje poslova brokera fizičkom licu – navodi se u izvještaju, piše Dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *