Burna skupština akcionara Marine Bar

1 komentar

Na drugom nastavku redovne skupštine akcionara AD „Marina” Bar umalo nije došlo do incidenta, jer prilikom prijavljivanja akcionara i verifikacije punomoćja grupi manjinskih akcionara nisu priznata punomoćja ovjerena kod advokata. To je izavalo žučnu raspravu, došlo je do ,,bliskog susreta” i pokušaja da se član Odbora direktora AD „Marina” Bar, beogradski advokat Mlađen Marjanović, primora da prizna punomoćja koja su sa sobom imali predstavnici manjinskih akcionara Rade Radoman, Mitar Marović i Radovan Orlandić.

Nastala je gužva, hvatanje za ruke, a pojedinci su čak skidali i sakoe, a napeta situacija prijetila je da preraste u fizički obračun. Reagovalo je obezbjeđenje Marjanovića koje je i spriječilo fizički obračun, a skupština je nastavila rad tek kada su predstavnici manjinskih akcionara napustili sjednicu.

Jedan od predstavnika manjinskih akcionara Rade Radoman kazao je za ,,Dan” da je bilo gužve i povišenog tona ali da nije bilo tuče, te da je predstavnicima manjinskih akcionara onemogućeno da učestvuju u radu skupštine. Tvrdi da su njihova ovlašćenja bila validna kako prošle godine tako i prethodnih godina.

Predsjedavajući skupštine i v.d. izvršnog direktora Tomislav Markolović rekao je novinarima da je na skupštini sve rađeno po zakonu i da je ovjeravanje punomoćja definisano Zakonom o privrednim društvima koji je na snazi od 2007. godine, te da punomoćja koja su imali predstavnici manjinskih akcionara nijesu mogla da budu prihvaćena.

Predstavnici manjinskih akcionara tvrde da su im uglavnom pomorci davali ovlašćenja 1999. i 2000. godine da ih zastupaju na skupštini. Ovlašćenja su ovjerena kod advokata, i više od deset godina na osnovu njih zastupaju manjinske akcionare.

U nastavku rada skupštine izabran je novi-stari odbor direktora Konstantin Kolokolov, predstavnik Multikapitalsa, većinskog vlasnika, Mlađan Marjanović, predstavnik Latvijas krajbanka, te Milan Ćetković, predstavnik kapitala fizičkih lica.

Čeka se novi partner

Letonski konzorcijum Multikapital iz Rige, koji čine AS Latvijas krajbanka i kompanija SIA multikapitals, ugovorom o kupoprodaji akcija potpisanim sa Vladom i fondovima 29. decembra 2010. godine, otkupio je 54 odsto akcija. Prema tom ugovoru većinski vlasnik ima obavezu investiranja 12 miliona eura u marinu. Međutim, AS Latvijas krajbanka, koja ima oko 27 odsto akcija, u stečajnom je postupku, pa su Letonci bili prinuđeni da što prije reaguju.

Prema riječima Markolovića, nađen je novi partner koji želi da kupi paket akcija. Čeka se saglasnost Vlade, nakon čega bi počela saradnja sa novim partnerom. Po studiji lokacije marine projektovano je 800 vezova u moru i dodatnih 200 koji su planirani u akva-prostoru iza lukobrana.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *