Švajcarska: Referendum o menadžerskim platama

Dodajte komentar

Među šefovima velikih švajcarskih koncerna u poslednje vrijeme vlada atmosfera napetosti, s povod su najave vlasti da referendumom ograniče plate menadžerima.

“Inicijativa za pravedne plate 1:12” za cilj ima da mjesečna plata nijednog direktora ne bude veća od najniže plate u preduzeću na godišnjem nivou. Njeni pokretači žele da utemelje odnos 1:12 u Ustavu, a o ovom pitanju u novembru bi trebalo da bude održan i referendum. 

I dok sindikati podržavaju ovu inicijativu i kritikuju ekstremne razlike između plata glavnih menadžera i zaposlenih, mnoge velike kompainje razmatraju mogućnost odlaska iz zemlje.

Direktor švajcarskog udruženja poslodavaca Tomas Daum, upozorava da se ne treba miješati u to kako će u preduzećima biti formirane plate.

On očekuje da će koncerni potražiti alternative kako bi izbjegli uvođenje zakona o odnosu plata 1:12 i radikalno rješenje koje podrazumijeva prebacivanje preduzeća u inostranstvo. Neke od mogućnosti, po njegovom mišljenju, su i zapošljavanje direktora u holding-kompanijama sa sjedištem u inostranstvu, piše Blic.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *