Gvozdenović: Građevinske dozvole za 30 dana

Dodajte komentar

Na redovnoj sjednici Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekta koji bi trebalo da skrati procedure i olakša investitorima dobijanje dozvola.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović kaže da je  Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata koji je dobio zeleno svjetlo na današnjoj sjednici Vlade, neuporedivo bolji jer će investitori, sa manje vremena i novca realizovati svoje projekte.

“Građevinske dozvole su se do sada izdavale za 60 dana, novi zakon predviđa 30 dana. Urbanističko-tehnički uslovi do sada su se izdavali za 45 dana a novim zakonskim rješenjem predviđenoje 30 dana”, rekao je on, a javlja radio Antena M.

Baš zbog brojnih troškova koje su investitori već u početnoj fazi realizacije svojih poslova imali, Crna Gora je na listi Doing Business-a zauzimala jedno od posljednjih mjesta.

Da smo imali najgoru praksu u svijetu ne krije ministar Gvozdenović al Novim će zakonom , kaže, nepotrebne procedure biti eliminisane.

“I na taj način idemo najboljoj svjetskoj praksi a mi smo do sada imali najgoru praksu. Na ovaj način značajno idemo ka vrhu ljestvice”, istakao je on.

Ako taj zakon skupština uspije da donese do prvog juna i naša bi pozicija u okviru izvještaja Doing Business-a mogla biti mnogo bolja kaže Gvozdenović.

“To predviđa da je investitor oslobođen svih troškova koje je plaćao kao administrativne takse u više od 15 peocedura”, istakao je on.

Osim toga,svi planski dokumenti i sva mišljenja na nacrt plana objavljivaće se na internet stranici Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Gvozdenović kaže da nema sumnje da će transparentnost  bitno uticati na kvalitet planskih dokumenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *