Bivši akcionari tužili Trebjesu zbog dividendi

Dodajte komentar

Udruženje bivših radnika, penzionera i akcionara pivare Trebjesa i 207 bivših akcionara tužilo je pivaru Trebjesa zbog neisplaćivanja dividende za 2010. i 2011. Ostali su bez dividende, iako je profit firme bio 9,34 miliona. Ta sredstva deponovana su na poseban račun kao neraspoređena. Na jučerašnjem ročištu advokat bivših akcionara Radomir Odalović procijenio je vrijednost spora na preko 50 hiljada eura.

Postupajući sudija Milica Popović zakazala je glavnu raspravu za 17. jun.

– Riječ je o klasičnoj zloupotrebi prava manjinskih akcionara, jer se čekalo da se njihov udio smanji na manje od pet odsto, a onda će se vjerovatno donijeti odluka o raspodjeli dividende. Tako će vlasnik nezakonito prisvojiti sredstva malih akcionara – kazao je Odalović i naglasio da mali akcionari ne bi podnosili tužbu da su ta sredstva upotrijebljena za unapređenje proizvodnje.

Advokat Trebjese Vesna Raičević istakla je da je tužbeni zahtjev neosnovan, jer tužioci nijesu dokazali da im je tužena kompanija nanijela štetu. Ona je istakla da tužioci nemaju pravo na dividendu s obzirom na to da je odluka o neisplaćivanju dividende za 2010. i 2011. donijeta na skupštini akcionara. Tim prije što su mali akcionari prije utuženja prodali akcije. Dvije skupštine akcionara sazvane su u skladu sa zakonom, a prisustvovao je dio tužilaca, koji su, tvrdi, glasali za odluku o nerasposređivanju dividende.

– Konkretno, između ostalih, radi se o sekretaru udruženja Boriši Nikoliću, čiji je glasački listić priložen kao dokaz sudu – kazala je ona, ističući da je zakonom propisan način zaštite akcionara, ali da u konkretnom slučaju niko od njih nije u zakonskom roku pobio odluke skupštine.

Nikolić je na jučerašnjem ročištu kazao da ti glasovi na skupštini nijesu ničemu služili, kao i da nijesu znali za šta glasaju, a akcije su ,,poklonjene”.

– Da li su odluke skupštine akcionara pivare Trebjesa zakonite ili nijesu u potupnosti je irelevantno za presuđenje u konkretnom sporu, s obzirom da nije tražen poništaj skupštine u zakonskom roku – kazala je Raičevićeva ističući da su akcije otkupljene po 120 eura, odnosno da su preplaćene.

Pivara je od kraja prošle godine stoprocentno vlasništvo firme Blek si Montenegro. Kompanija je formalno u vlasništvu Starbev grupe koju je u junu prošle godine preuzela kanadsko-američka kompanija Molson Kors. Prošle godine kompanija je, na osnovu obavezujuće javne ponude, preuzela preostalih 1,5 odsto akcija malih akcionara.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *