Sastanak guvernera CBCG sa delegacijom MMF-a

Dodajte komentar

Guverner CBCG mr Milojica Dakić, sa saradnicima, primio je danas zamjenika direktora Odjeljenja za Evropu u MMF-u, g. Aasima Husaina,  i šefa tima MMF-a za Crnu Goru, g. Nadeema Ilahija, koji borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori u sklopu redovnih godišnjih konsultacija po članu IV Statuta Fonda. 

Guverner Dakić je upoznao predstavnike MMF-a sa stanjem u bankarskom sektoru, najnovijim monetarnim i makroekonomskim kretanjima i izazovima kojima se suočava bankarski sektor u cjelini. Guverner je takođe podsjetio da je nakon izbijanja krize, bankarski sektor u značajnoj mjeri prilagođen i konsolidovan. Nakon usporene kreditne aktivnosti, ocjenjeno je da sistem bilježi skroman rast.

Na sastanku  je takođe konstatovano da nivo loše aktive i dalje predstavlja ključni izazov ne samo za finansijski sektor već i za ukupan napredak crnogorske ekonomije. U tom smislu, MMF je podržao aktivnosti koje CBCG u saradnji sa Svjetskom bankom realizuje na polju kreiranja i implementacije modela za dobrovoljno restruktuiranje loših kredita.

Obostrano je konstatovano da je neophodan nastavak vođenja oprezne fiskalne politike u cilju dalje konsolidacije i oporavka javnih finansija.

Prethodne redovne konsultacije sa MMFom održane su u martu 2012. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *