Nezaposlenost u Grčkoj obara rekorde

Dodajte komentar

Grčki ministar finansija najavljuje da će naredna godina biti godina oporavka. Međutim, ostaje pitanje kako, jer nezaposlenost u toj zemlji opet obara sve rekorde.

U februaru se popela na 27 posto. Mladi polako gube svaku nadu. Sa 59,3 posto, koliko je iznosila u januaru, stopa nezaposlenosti mladih je u februaru skočila na čak 64,2 posto.

John Psaropoulos donosi ovu priču iza brojki.

Ovih dana je u Grčkoj dobro biti star, jer starost znači i redovne prihode, odnosno penziju. Plata je za mnoge misaona imenica, baš kao i za Dimitrisa Dritsasa, koji porodicu prehranjuje upravo majčinom penzijom.

Dimitrisova supruga Evi svaki mjesec doprinosi kućnom budžetu, ali ne platom, već novcem od invalidnine, jer pati od kliničke depresije.

Šest stotina i deset eura mjesečno jedini im je prihod. Bez pomoći susjeda i crkve teško bi preživjeli. Ekonomska kriza nije im uništila samo egzistenciju, već i snove.

Dimitrisov san

“Nemam više želja kao nekad. Želio sam biti sam svoj šef, imati svoju kuću i svoj novac. Odgajati djecu vlastitim snagama, voditi ih na odmor za Božić i Uskrs. Danas tih snova više nemam”, otkriva Dimitros Dritsas.

Dimitrisov san bio je ribarski brod. Ali umjesto ribe sada sadi povrće i nada se da će u nekom restoranu naći posao perača suđa.

Baš kao i Dimitrisova porodica, grčka ekonomija pati od prevelikog broja ljudi koji su ili previše stari ili premladi ili bolesni. Nezaposlenost je previsoka.

A trenutno svega tri i po miliona Grka ima posao i radi te izdržava ostalih sedam miliona. Rezultat je da mladi teško mogu naći vlastitu sreću. Zavise od plodova rada starih generacija.

Grčka Vlada insistira na tome da je njen glavni cilj zapošljavanje, a ne štednja. Prema posljednjim podacima, u martu je otvoreno više novih radnih mjesta nego što ih se zatvorilo. I to 38.000 više.

To su, prema svemu sudeći, sezonska radna mjesta, ali za ekonomiju koja je šestu godinu zaredom u recesiji svaki, pa i najmanji pozitivan podatak je dobra vijest.

Izvor: Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *