Vlada Crne Gore: Država se prošle godine zadužila 332 miliona eura

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija izvršilo je više od 95 odsto obaveza predviđenih programom rada Vlade za 2012. godinu, navodi se u izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima Ministarstva finansija i organa uprave nad kojima taj resor vrši nadzor, koji je Vlada usvojila juče.

Zaduživanje

U informaciji se kaže da je Crna Gora tokom 2012. godine potpisala šest ugovora o zajmu u ukupnom iznosu od 322 miliona eura.

Sa bankom Credit Suisse potpisana su dva ugovora o zajmu na 150 miliona, odnosno 100 miliona eura. Sa Erste bankom potpisan je ugovor o zajmu 30 miliona eura, Societe Generale Montenegro deset miliona, Evropskom investicionom bankom 20 miliona i Svjetskom bankom 12 miliona eura.

Crna Gora je prošle godine potpisala i ugovor o garanciji u ukupnom iznosu od deset miliona eura sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za kredit namijenjen za projekat hitne rehabilitacije pruge.

Zakoni

Ministarstvo je pripremilo i uputilo Vladi na usvajanje 19 zakona, od čega je sedam pripremljeno u skladu sa programom rada Vlade za 2012. godinu, ostalih 12 su naknadno dodati. Ministarstvo je pripremilo i preko 200 drugih akata.

U toku 2012. godine Ministarstvo finansija je pored usmjerenja na ostvarenje zadataka iz programa rada Vlade bilo posvećeno ispunjavanju četiri osnovna prioriteta, od kojih se prvi odnosio na unapređenje fiskalne odgovornosti kroz izradu novog zakona o budžetu, kojim su definisana fiskalna pravila, kao i kroz jačanje funkcije i kapaciteta finansijske kontrole u javnom sektoru.

– Izmjenama organskog Zakona o budžetu definisana su fiskalna pravila u vidu donošenja srednjoročnog limita potrošnje, koja će obezbijediti fiskalnu održivost u srednjem roku. Takođe, pojedine kategorije rashoda koje imaju višegodišnji uticaj na budžet definisane su u iznosu potrebnom za finansiranje i vremenu realizacije projekata – navodi se u informaciji.

Unapređenje poreskog sistema, smanjenje sive ekonomije i ostvarenje većih poreskih prihoda bio je drugi prioritet Ministarstva, a u ovom dijelu taj resor je, između ostalog, promovisao konkurentnosti poreskog sistema kod potencijalnih investitora koristeći sve kanale komunikacije u zemlji i inostranstvu.

Ostale mjere iz ovog prioriteta uključuju uvođenje koncepta oporezivog dohotka kao osnovice za poreze i  doprinose za obavezno socijalno osiguranje, oslobođenje na porez na dobit i dohodak za nedovoljno razvijene opštine za prve tri godine 100 odsto, odnosno 50 za narednih pet godina, definisanje poreske politike za slobodne zone, podnošenje poreskih prijava elektronskim putem, jačanje administrativnih kapaciteta, uvođenje novih tehnologija za kontrolu poreskih obveznika.

Porezi

Poreska uprava je u periodu januar-decembar 2012. godine naplatila poreske obaveze u iznosu od 72,2 miliona eura ili 82 odsto planiranih. Analizirajući strukturu naplaćenih dospjelih neizmirenih poreskih obaveza u 2012. godini može se konstatovati da je u odnosu na plan Poreske uprave povećana naplata poreza na prihod od samostalne djelatnosti za 8,6 odsto, poreza na dodatu vrijednost za 24,9 odsto, poreza na promet za 215,2 odsto i akciza za 1.223,2 odsto.

Naplata poreza na lična primanja ostvarena je sa 57,1 odsto, poreza na prihod od imovine i imovinskih prava sa 33,2 odsto, poreza na dobit sa 36,9 odsto, koncesionih naknada sa 54,8 odsto, poreza na promet nepokretnosti za 55,4 odsto i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 59,2 odsto.

Ministarstvo je upravni nadzor obavilo nad Poreskom upravom, Upravom za nekretnine, Upravom carina, Upravom za igre na sreću, Upravom za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, Upravom za imovinu, Zavodom za statistiku Monstat i Upravom za javne nabavke.

Crna Gora će potpisati protokol o eliminaciji nezakonite trgovine

PODGORICA – Crna Gora će u predviđenom roku – do 10. januara iduće godine, potpisati protokol o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, a koji su krajem prošle godine usvojili predstavnici više od 140 članica Svjetske zdravstvene organizacije na „Petoj konferenciji strana“ održanoj u Seulu.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici zadužila šefa stalne misije Crne Gore pri UN u Njujorku da u ime naše zemlje potpiše protokol, jer vjeruje da je to okvir koji će poboljšati globalnu kontrolu nad proizvodnjom i prodajom duvana i smanjiti nelegalnu trgovinu.

U informaciji koju je Vlada usvojila navodi se da se protokolom  uspostavljaju pravila za borbu protiv ilegalne trgovine duvanskim proizvodima kroz kontrolu lanaca snabdijevanja i međunarodnu saradnju.

– Protokol obavezuje zemlje na uspostavljanje globalnog praćenja kretanja i porijekla duvanskih proizvoda, kao ključne mjere, u cilju smanjenja nezakonite trgovine duvanskim proizvodima. Protokol uspostavlja i mjere međunarodne saradnje, kao što su razmjena informacija i uzajamna pravna pomoć koje treba da pomognu u konačnom eliminisanju nezakonite trgovine. Protokol, takođe, uspostavlja sistem licenciranja aktivnosti koje se smatraju zakonitim, kao i nadležni organ za izdavanje, obnavljanje i oduzimanje licenci – navodi se u informaciji.

Ukidanje svih oblika nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, uključujući i krivotvorenje (falsifikovanje), je, kako se navodi, suštinska komponenta kontrole duvana.

– Nezakonita trgovina duvanskim proizvodima podriva zdravstvene ciljeve, nameće dodatni pritisak na zdravstvene sisteme i slabi poreske i druge mjere namijenjene jačanju kontrole duvana. To dovodi do značajnog gubitka prihoda za vlade širom svijeta, ali i generiše stvaranje ogromne finansijske dobiti za ilegalne trgovce. Ona se često koristi za finansiranje transnacionalnih kriminalnih aktivnosti. Stoga su, usvajanjem protokola konsenzusom, zemlje obnovile svoju istorijsku posvećenost očuvanju zdravlja svojih građana, naročito mladih i ranjivih grupa.

U Vladinom dokumentu se pojašnjava da je Konferencija strana, koja je usvojila protokol, centralni organ i upravljačko tijelo Okvirne konvencije o kontroli duvana, čiji je potpisnik i Crna Gora.

Da bi protokol stupio na snagu treba da ga zemlje potpišu u sjedištu UN u Njujorku u roku od godinu dana od 10. januara 2013. godine. Potom slijedi proces ratifikacije u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.

Protokol stupa na snagu 90 dana nakon ratifikacije od strane 40 zemalja.

Ivana Bulatović i Nebojša Popović u Odboru direktora Luštice

Vlada je juče u Odbor direkrora Luštice development predložila Nebojšu Popovića, sekretara Sekretarijata za razvojne projekte i Ivanu Bulatović, šeficu kabineta u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Skupštini akcionara AD Barska plovidba Vlada je preporučila da u Odbor direktora izabere Milana Vučinića.

Direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović razriješen je sa te funkcije jer je postavljen za predsjednika opštine Nikšić.

U Odbor direktora Pošte Crne Gore predloženi su dosadašnji članovi: Vojin Grdinić, Veselin Popović, Željko Vuksanović, Sonja Damjanović, Igor Radusinović.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *