Barclays se oporavlja od skandala

Dodajte komentar

Britanska banka Barclays saopštila je da se u prvom kvartalu vratila na put profita sa neto zaradom od 839 miliona funti (983 miliona eura).

Banka je ostvarila profit nakon oporezivanja, poslije neto gubitka od 598 miliona funti iz prvog tromjesečja prošle godine, prenosi agencija Frans pres.

“Iako još mnogo toga treba da se uradi da bi ‘Barclays’ bio jači i otporniji, potpuno smo fokusirani na program transformacije i bilježimo rani napredak”, izjavio je izvršni direktor banke Entoni Dženkins.

Profit britanske banke značajno je smanjen zbog kompenzacije klijenata kojima je prodato osiguranje. Zarada prije oporezivanja pala je na 1,79 milijardi funti u prvom kvartalu, dijelom zbog troškova restrukturiranja vrijednih 514 miliona funti, navodi “Barclays”.

Banka je zapala u krizu u junu prošle godine, kada su je američki i britanski regulatori kaznili sa 290 miliona funti zbog učešća u manipulaciji međubankarskim kamatnim stopama Libor i Euribor u periodu od 2005. do 2009.

Tri člana upravnog odbora banke podnijeli su ostavku nakon izbijanja skandala, uključujući izvršnog direktora Boba Dajmonda, čiju je funkciju preuzeo Dženkins, bivši šef maloprodajnog i poslovnog bankarstva, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *