Na Wall Streetu cijene porasle nakon dobrih poslovnih rezultata

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija snažno porasle, jer je ulagače ohrabrio niz boljih nego što se očekivalo poslovnih izvještaja kompanija i podatak o rastu prodaje novih kuća u SAD-u.

Dow Jones indeks ojačao je 1,05 odsto, na 14.719 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,04 odsto, na 1.578 bodova, a Nasdaq indeks 1,11 odsto, na 3.269 bodova.

Najveći je dobitnik juče bio građevinski sektor, zahvaljujući podatku da je prodaja novih kuća u martu u SAD-u porasla za 1,5 odsto, što budi nadu u oporavak tržišta nekretnina. PHLX indeks građevinskog sektora skočio je 3,8 odsto.

Pozitivno su na tržište uticali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija, kao što su Netflix, Travelers Cos, Coach…

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile rezultate za prvo tromjesečje, njih 69 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada, više od 67 odsto u posljednja četiri kvartala.

Jučerašnji uspon cijena u jednom je trenutku poremetila ‘tweet’ poruka novinske agencije Associated Press, koja se kasnije pokazala lažnom, o dvjema eksplozijama u Bijeloj kući i ranjavanju predsjednika Baracka Obame.

Na tržištu je zavladala panika, pa je u samo tri minute S&P 500 indeks pao gotovo jedan odsto, čime je izbrisano oko 136 milijardi dolara tržišne vrijednosti akcija. No, ubrzo se pokazalo da su krivci za tu ‘vijest’ hakeri koji su upali u AP-ov Twitter profil, pa su se cijene akcija oporavile.

Nakon zatvaranja tržišta, cijena akcije Applea skočila je gotovo 5 odsto, nakon što je taj tehnološki div izvijestio o nešto većim nego što se očekivalo prihodima, ali i padu zarade u proteklom tromjesečju.

No, ponajviše je na akciju uticala poruka izvršnog direktora Tima Cooka da će do 2015. godine Apple akcionarima podijeliti 100 od ukupno 145 milijardi dolara gotovine kroz povećanje dividende i programa otkupa akcija.

Pozitivno su na tržište juče uticale i špekulacije da bi Evropska centralna banka uskoro mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku, smanjenjem ključnih kamatnih stopa, s obzirom da svi novi makroekonomski podaci ukazuju na slabljenje ekonomije eurozone.

Zahvaljujući tome, juče su snažno porasle cijene akcija na evropskim berzama. Londonski FTSE ojačao je 2 odsto, na 6.406 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,41 odsto, na 7.658 bodova, a pariški CAC 3,58 odsto, na 3.783 boda.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *