Banke u Srbiji zaradile 9,5 milijardi dinara

Dodajte komentar

Prema finansijskim izvještajima podnijetim za 2012. godinu, od 31 banke u Srbiji 22 su poslovale sa dobiti, a devet sa gubitkom.

Nije prikazan finansijski izvještaj za Novu agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine pošto su u stečaju, piše list Danas.

Sa dobiti su prošlu godinu okončale AIK banka, Inteza banka, Poštanska štedionica, Credi agrikol, Credy Kragujevac, Čačanska banka.

Ne računajući dvije banke koje su prošle godine otišle u stečaj, u bankarskom sektoru je bilo zaposleno 27.211 ljudi. Prethodne godine je u istoj 31 banci radilo ukupno 28.689 ljudi što znači da je broj zaposlenih u bankarskom sektoru smanjen za 1478 ljudi. Prema podacima iz finansijskih izvještaja, najviše je smanjen broj zaposlenih u Vojvođanskoj banci sa 2.095 u 2011. godini na 1.179 u 2012. godini.

Tu su i Dunav banka, Erste banka, Eurobank, Hypo Alpe Adria, Jubmes, Jugobanka Kosovska Mitrovica, Komercijalna banka, Marfin banka, Moskovska banka, Opportunity, Procredit banka, Rajfajzen banka, Sberbanka, Sosijete ženeral, Srpska banka i Unikredit banka.

Sa gubitkom su poslovale: Alfa banka, Findomestik, KBC banka, NLB banka, OTP banka, Pireus, Privredna banka Beograd, Univerzal banka i Vojvođanska banka.

Nominalno, najveću dobit ostvarila je Inteza banka – oko devet milijardi dinara, a najveći gubitak je Nova ljubljanska banka – oko četiri milijarde dinara.

Ukupni gubici bankarskog sektora, ne računajući Novu agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine, prošle su godine iznosili oko 13,43 milijarde dinara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *