Zašto nijedan bankar nije odgovarao zbog krize?

Dodajte komentar

Samo nižerangirani službenici bili su kažnjavani za loše procjene i finansijske malverzacije koje su uticale na tok globalne ekonomske krize, smatra Endru Bejli, direktor Prudential Regulation Authority.

Jedan od najpozantijih bankarskih regulatora u Britaniji Endru Bejli ovih dana u ostrvskoj javnosti postavio je pitanje kako je moguće da nijedan od čelnika propalih bankarskih institucija dosad nije odgovarao zbog svoje uloge u razvoju krize, piše magazin Biznis&finansije.

– Više je nego čudno što su akcije kažnjavanja preduzimane samo protiv nižerangiranih bankara u hijerarhiji, ali nikada na samom vrhu – ističe Bejli.

Nije u redu, napomenuo je u pokrenutoj debati, to što su osobe koje su najodgovornije za poigravanje sa finansijskim sistemom zbog povećanja sopstevnog profita gotovo uvijek izbjegle ruku pravde.

Nijedan top bankar u Velikoj Britaniji nije završio u zatvoru zbog skandala oko namještanja Libor rate, a u SAD je pokrenuta serija istraga oko malverzacija u UBS, ali samo dvije osobe su optužene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *