Za finansijsku krizu krivi bankari na kokainu?

Dodajte komentar

Dejvid Nat, kontroverzni naučnik koji je otpušten 2009. godine jer je tvrdio kako je uzimanje ekstazija sigurno koliko i jahanje konja, rekao je za „Sunday Times“ da je zloupotreba kokaina izazvala finansijski krah.

„Bankari uzimaju kokain i uvalili su nas u ovaj užasan nered“, rekao je Nat i dodao da su zbog droge bili previše sigurni u sebe i više rizikovali.
Nat je profesor neuropsihofarmakologije na poznatom britanskom sveučilištu Imperial. On tvrdi da je kokain savršen za bankarsku „kulturu uzbuđenja i potjerom za više, i više, i više“.

On tvrdi da je zloupotreba kokaina izazvala i propast Barings banke još 1995. godine. U to vrijeme je navedena banka bila među najjačima u Velikoj Britaniji.

Profesor Nat je otpušten 2009. godine sa pozicije prvog savjetnika za droge kad je objavio naučni rad u kojem je tvrdio da nema puno razlike u šteti koju izazivaju jahanje konja i uzimanje ekstazija. Takođe, tvrdio je da su ekstazi i LSD manje štetni od alkohola.

Prošle nedjelje napao je britansku vladu zbog zakona koji uređuju korištenje magičnih lisičarki, ekstazija i kanabisa. On tvrdi da ti zakoni ugrožavaju medicinska istraživanja. Magične lisičarke su zabranjene u Velikoj Britaniji 2005. godine.

Profesor Nat kaže da su ti zakoni apsurdni, ludi i da je zbog njih teško nabaviti jedan od njihovih sastojaka – psilocibin, koji se koristi za liječenje depresije, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *