Dragi: Banke sprečile finansijsku paniku

Dodajte komentar

Šef Evropske centralne banke Mario Dragi izjavio je da su banke spriječile finansijsku “paniku” u eurozoni, ali da je i dalje na političarima da riješe tamošnje ključne probleme poput snaženja bankarskog sistema i jačanja privrednog rasta na duži rok.

Kako je Dragi izjavio u Amsterdamu, Evropska centralna banka je uz pomoć hitnih mjera preduprijedila namjere investitora da prodaju svoju robu po ekstremno niskim cijenama.

Medju hitnim mjerama su jeftini, trogodišnji zajmovi bankama u iznosu od hiljadu milijardi dolara radi stabilizacije njihovih finansija i omogućavanje zaduženim zemaljama da prodaju obveznice po nižim cijenama.

Uprkos tome, ekonomije 17 zemalja Evropske unije koje koriste euro zaglibljene su u recesije i suočene su sa rekordnom stopom nezaposlenosti.

Dragi nije isključio dalje stimulacije uključujući smanjenje kamatne stope ili nove mjere za kreditiranje malih i srednjih preduzeća.

Medjutim, kako je rekao, takvim mjerama se samo kupuje vreme, to jest vlade zemalja eurozone moraju sprovesti strukturne reforme kako bi njihove ekonomije bile konkurentnije na tržištu i otvorenije ka biznisu.

Medju tim reformama spomenuo je mjere za lakše otpuštanje i zapošljavanje ljudi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *