Kuda idu “Plantaže”: Čudan rast kredita od osam miliona

Dodajte komentar

Državno preduzeće Plantaže prethodnu poslovnu godinu završilo je sa oko 25 miliona eura ukupnog duga po osnovu kredita i drugih obaveza. To je za dva miliona eura više nego 2011. godine, pokazao je konsolidovani finansijski izvještaj kompanije.

Od tog novca, navodi se u prošlogodišnjem izvještaju, 10,3 miliona eura se odnosi na dugoročne kredite čiji je rok otplate duži od jedne godine. Prethodne godine, taj iznos je bio 2,1 milion eura.

Zbog čega se Plantaže, koje pozitivno posluju, kreditno zadužuju i kada su ti krediti podizani “Vijesti” nijesu uspjele da saznaju jer izvršna direktorka Verica Maraš nije željela da odgovori na pitanja.

“Neću odgovoriti na ta pitanja, sve što vas zanima biće rečeno na konferenciji za novinare”, kazala je Maraš kratko “Vijestima” ne precizirajući kada će biti ta konferencija.

Ona nije željela da odgovori na pitanje da li se Plantaže spremaju za privatizaciju.

Ukupne kratkoročne obaveze Plantaža iznose 14,8 miliona i manje su za 7,7 miliona od onih iz 2011. Najviše su smanjene kratkoročne finansijske obaveze, i to za pet miliona.

Ukupni prihodi Plantaža su 38,5 miliona eura i bili su 1,15 miliona manji u odnosu na godinu ranije. Poslovni rashodi iznosili su 34,2 miliona i oni su za svega 150 hiljada manji u odnosu na 2011. godinu.

Plantaže su ostvarile profit od 3,07 miliona eura i za oko 13 odsto je bolji u odnosu na 2011. godinu. Prema podacima iz bilansa stanja Plantaža, neraspoređeni dobitak iz prethodnih godina iznosi 3,7 miliona eura, ali istovremeno postoji i stavka neraspoređeni gubitak od 2,7 miliona.

Ukupna potraživanja Plantaža iznose 14,6 miliona eura, od čega potraživanja iz prodaje 10 miliona. Vrijednost zaliha je procijenjana na 32 miliona, od čega se 3,2 miliona odnose na gotove proizvode i 25,8 na nedovršenu proizvodnju.

Ukupni troškovi za plate i naknade, sa porezima i doprinosima, iznose 16 miliona i manji su za oko 600 hiljada u odnosu na godinu ranije. Ovaj izdatak predstavlja 47 odsto ukupnih poslovnih troškova.

Smanjenju izdataka za zarade je možda doprinijela odluka Vlade da ograniči primanja u firmama u kojima država ima većinsko vlasništvo. Tako Maraš od maja prošle godine treba da prima po tri prosječne zarade na nivou države, koliko je maksimalno dozvoljeno izvršnim direktorima, odnosno 1.440 eura umjesto dotadašnjih 7.372 eura.

Prema istoj odluci Vlade, Maraš i njeni bliži saradnici mogu za pozitivno poslovanje da uzimaju godišnji bonus od najviše osam prosječnih zarada, odnosno dodatnih 3.840 eura.

Odborom direktora Plantaža predsjedava prof. dr Veselin Vukotić sa mjesta predsjednika i za taj posao bi trebalo, prema preporukama Vlade, da dobija nadoknadu u visini jedne prosječne zarade na nivou države tokom prošle godine, a to je 480 eura.

Po pola tog iznosa za svoj rad dobijaju članovi Odbora – direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Dušan Perović, pomoćnik direktora Radne jedinice Vinogradarsko-voćarska proizvodnja Goran Brnović, glavna izvršna direktorica banke Sosijete ženeral Montenegro Branka Pavlović, direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić, pomoćnica direktora Agencije za nadzor osiguranja Ivana Šaranović-Jovićević i penzionisani rukovodilac “Plantaža” Danilo Spaić.

Ne izjašnjavaju se jesu li finansirali DPS

“Vijestima” na zvanična pitanja Plantažama nije odgovoreno ni da li su i sa koliko novca pomagali kampanju za parlamentarne izbore i izbore za predsjednika kandidata Demokratske partije socijalista (DPS), čija je Maraš istaknuta članica i odbornica u lokalnom parlamentu Glavnog grada.

Maraš nije odgovorila ni kolike gubitke su osvarili u poslovanju fabrike briketa u kojoj vlasništvo dijele sa firmom OMP inženjering, čiji je vlasnik ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković i njegovi partneri Oleg Obradović i Miodrag Ivanović.

Ova fabrika je svečano otvorena u julu 2011. godine i trebalo je da prerađuje orezani otpad od vinove loze, ali još nije počela sa aktivnim radom.

“Vijesti” su ostale uskraćene i za odgovor na pitanje da li su uopšte proizvodili brikete, u kojim količinama i gdje plasiraju taj proizvod.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *