Kipar nema para za plate i penzije

Dodajte komentar

Državni službenici i penzioneri na Kipru mogli bi da ostanu bez primanja ovog mjeseca jer državnom budžetu nedostaje najmanje 75 miliona evra, upozorili su danas zvaničnici.

Glavni državni računovođa Rea Jorgiju rekao je pred parlamentarnom komisijom za finansije da vlada ulaže maksimalne napore i pokušava da izbjegne ovu situaciju.

„Deficit gotovine za april je 160 miliona evra. U rezervi imamo 85 miliona evra, ali to nije dovoljno i potrebno nam je još toliko da izbjegnemo bankrot“, reko je Jorgiju, prenio je AFP.

Ministar finansija Haris Jorgijades rekao je da bi izlazak zemlje iz evrozone unazadio Kipar „vijekovima“ i insisitrao da država nema rezervni plan i da mora da prihvati pozajmicu od deset milijardi evra.

„Ova vlada učiniće sve što može u narednim danima da usvoji potrebne prijedloge zakona u vezi sa međunarodnim kreditom, kako ne bismo imali problem sa zaradama i penzijama na kraju mjeseca“, izjavio je vladin portparol Hristos Stilijanides.

Prema uslovima za dobijanje međunarodnog zajma, Kipar mora da značajno smanji bankarski sektor, poveća poreze i smanji broj zaposlenih u javnom sektoru.

„Vrijeme je da se isprave greške iz prošlosti i da se plati račun. Možemo da trošimo samo onoliko koliko imamo u džepu. Nema druge opcije“, rekao je Jorgiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *