Kameron: Evropska unija zrela za promjene

Dodajte komentar

Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je danas EU da izvrši promjene od kojih će Evropa imati koristi.

„Mi smo velika evropska sila, veliki evropski igrač. Da li smatramo da EU ponekad prekorači ovlaštenja direktivama, intervencijama i miješanjem? Da, i zato treba da se promijeni. Mislim da je ova organizacija zrela za reformu. Smatram da smo u globalnoj trci u kojoj moramo da se takmičimo sa zemljama poput Indije, Kine, Indonezije i Malezije“, istakao je Kameron.

On je pomenuo sporazum, koji su lideri EU postigli u februaru za smanjenje dugoročnog budžeta, kao primjer nedavnih reformskih pokreta evropskog bloka.

Kameron je novinarima iz francuskog „Monda“, njemačkog „Zidojče cajtunga“, italijanskog „Sole 24 ore“, španskog „Munda“ i poljske „Gazete viborže“ izrazio uvjerenje da će biti izvršene promjene evropskih sporazuma.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej u februaru je rekao da među evropskim liderima ne postoji volja za veće promjene Lisabonskog ugovora i insistirao na tome da će u narednim godinama središte pažnje biti usmjereno na evrozonu.

Međutim, Kameron je insistirao na tome da će biti promjena sporazuma.

On je naglasio da, prema njegovom mišljenju, evrozoni trebaju promjene i da same članice jedinstvenog monetarnog sistema tvrde da je to nephodno te da zbog toga smatra da je „savršeno legitimno tvrditi da je i zemljama, koje nisu u tom sistemu, nepohodna promjena koja će im odgovarati“.

Britanski premijer posjetiće tokom ove sedmice Madrid, Pariz i Berlin, gdje će iznijeti svoju inicijativu za reformu EU, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *