Naknade menadžmenta Rudnika uglja do 2.800 eura

Dodajte komentar

Skupština akcionara Rudnika uglja Pljevlja (RUP) juče nije smanjila naknade članovima Odbora direktora, jer je ocijenjeno da se preporuke Vlade ne odnose na pljevaljsku kompaniju jer nije u većinskom vlasništvu države.

Država ima 31 odsto akcija Rudnika i na čelu kompanije je predstavnik državnog kapitala, koji zastupaju još dva člana Odbora direktora.

Tako je ostalo da predsjednik Odbora direktora Zoran Gospić, koji je kadar DPS-a, i u ime države izabran na tu dužnost prima četiri prosječne zarade u Rudniku uglja, što mjesečno iznosi oko 2.800 eura. Nije uračunat minuli staž.

U šturom saopštenju izdatom nakon Skupštine navedeno je da je odluka o zaradama i naknadama članovima Odbora direktora donijeta jednoglasno, prenose Vijesti.

Članovi koji su profesionalno angažovani u Odboru direktora primaće 3,5 prosječne zarade u Rudniku, odnosno oko 2,5 hiljade eura. Članovi koji nisu profesionalno angažovani imaju naknadu u iznosu od dvije prosječne zarade u preduzeću, oko hiljadu i po eura.

Osim Gospića, profesionalno angažovani u Odboru direktora su Avdo Ajanović i Munir Redžović, predstavnici državog kapitala, kao i Vesna Bogdanović koja zastupa interese biznismena Aca Đukanovića, brata premijera. Članovi Odbora direktora RUP-a ispred italijanske kompanije A2A, koja je najveći pojedinačni vlasnik, su Massimo Tiberga, Paolo Rossetti i Flavio Bianco.

Skupština se nije izjasnila o predlogu odluke o pomoći penzionisanim radnicima, već je taj dokument vratila menadžmentu i Odboru direktora, uz zaključak da se „upodobi svim zakonskim pretpostavkama i dokumentacijom”. Nakon toga će se, kako je odlučeno, definisati predlog koji će biti razmatran na narednoj Skupštini akcionara Rudnika uglja.

Skupština je usvojila i Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Rudnika uglja, Odluku o prethodnoj saglasnosti na ugovore o pravima i obavezama članova Odbora kao i o utvrđivanju obaveza borda u vezi sa sprovođenjem posebne revizije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *