Ruska Sberbanka s 10 posto većom neto dobiti

Dodajte komentar

Najveća ruska banka Sberbank u četvrtak je objavila da je u 2012. godini njena neto dobit uvećana za 10 posto u poređenju s godinom ranije, što najvećim dijelom pripisuju rastu kreditnih plasmana i kamatnih prihoda.

Neto dobit u 2012. iznosila je tako 347,9 milijardi rubalja (11,2 milijarde američkih dolara), pokazuju rezultati poslovanja ruske banke u prošloj godini.

Sberbank, zaslužan za trećinu ukupnih kreditnih aktivnosti u Rusiji, objavio je i da mu je ukupan kreditni portfelj u prošloj godini porastao za 32 posto, za što su, napominju, djelimično zaslužne akvizicije turske DenizBank i Sberbank Europe AG.

Korporativni krediti lani su uvećani za 31,6 posto, dok je kreditiranje građana poskočilo za 57,1 posto, nakon što se uzmu u obzir podaci vezani uz navedene akvizicije. Ako se izuzme uiecaj tih sporazuma, korporativni krediti Sberbanka uvećani su za 16,1 posto, a krediti stanovništvu za 43,2 posto.

Visoka stopa rasta kreditiranja navela je najveću rusku banku da rezerviše 21,5 milijardi rubalja za pokriće potencijalnih loših zajmova. U 2012. udio loših kredita u njenim ukupnim kreditima zadržao se na 3,2 posto.

Godišnje poslovne rezultate dijelom je prigušilo slabljenje neto kamatne marže u 2012. na 6,1 posto, sa 6,4 posto u godini ranije, te povećanje odnosa troškova i prihoda na 49 posto, nasuprot 46,4 posto u 2011.

U četvrtom tromjesečju lani neto dobit Sberbanka iznosila je 85,1 milijardu rubalja i bila je za 41,6 posto veća u odnosu na isto razdoblje godine ranije, prenosi Poslovni.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *