Lojds ostvario profit od 4,2 milijarde dolara

Dodajte komentar

Najveća i najstarija svjetska osiguravajuća kuća „Lojds of London“ ostvarila je prošle godine dobit prije oporezivanja od 2,77 milijardi funti (4,2 milijarde dolara), u odnosu na gubitak od 516 miliona funti godinu dana ranije.

U 2011. godini zbog rasta isplata osiguranja od prirodnih katastrofa, „Lojds“ je imao svoj prvi gubitak od 2005. godine, kada je Nju Orleans pogođen uraganom „Katrina“ i najveći gubitak od 2001. godine, kada su prihodi osiguravajućih kuća znatno pretrpjeli zbog terorističkih napada u SAD 11. septembra.

Uragan „Sendi“ koji se obrušio na istočnu obalu SAD u oktobru prošle godine, koštao je Lojds 2,2 milijarde dolara, što je bilo oko deset odsto svih isplata osiguranja. Za cijelu prošlu godinu isplate osiguranja su smanjene na 10,1 milijardu funti, sa 12,9 milijardi funti 2011, prenio je Blumberg.

Obim prikupljenih premija lani je povećan za devet odsto, na 25,5 milijardi funti, uglavnom kao rezultat povećanja stope za tri odsto, poslije 2011. „bogate“ prirodnim katastrofama.

„Lojds“ je osnovan 1689. godine u kafani Edvarda Lojda gdje su se okupljali vlasnici brodova, trgovci i mornari da razmjene vijesti i dogovore se o osiguranju brodova i tereta. Kao preduzeće djeluje od 1871. kada je taj status potvrđen aktom britanskog parlamenta, piše tanjugbiz.rs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *