Konačno jedan rejting ide gore, S&P poboljšao izglede Turskoj

Dodajte komentar

Agencija “Standard end Purs” podigla je rejting Turske za jedan nivo, na „BB+“, obrazlažući taj potez povećanim izvozom koji je ojačao javne finansije.

Novi turski rejting je samo jedan nivo ispod investicionog razreda, a „odražava naše mišljenje o postojanom i održivom smanjenju još uvijek značajnih turskih potreba za neto spoljnim finansiranjem, te o povećanju izvoza, u kontekstu blagog usporavanja domaće potražnje“, saopšteno je iz “Standard end Pursa”.

Turska je smanjila deficit na tekućem računu platnog bilansa sa 10 na šest odsto BDP-a, a privredni rast stabilizovao se na održivijem nivou, napominju u agenciji.

Rejting je poboljšan i zahvaljujući napretku Ankare u rješavanju kurdskog pitanja, za koji u agenciji očekuju da će biti „trajniji nego što je bio slučaj s dosadašnjim naporima“.

Poboljšani odnosi s velikom kurdskom manjinom pomogli bi smanjenje potrošnje na bezbjednost i podstakli bi prekograničnu trgovinu, ocijenjuje “Standard end Purs”, prenose agencije.

Rizični faktori u predstojećem periodu uključuju lokalne i predsjedničke izbore u 2014. i parlamentarne izbore u 2015. godini, te moguće slabljenje budžetske ravnoteže, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *