Wall Street: Prepreke na putu Dow Jonesa do rekorda

Dodajte komentar

Na Wall Streetu se Dow Jones indeks kreće nadomak rekordnog nivoa, a hoće li ga dosegnuti zavisi od podataka o zaposlenosti u SAD-u, kao i reakciji ulagača na automatsko smanjenje rashoda u američkom budžetu.

Dow Jones ojačao je prošle sedmice 0,6 odsto, na 14.089 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,2 odsto, na 1.518 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 odsto, na 3.169 bodova.Prošlonedjeljni rast cijena akcija podstakao je predsjednik FEDa Ben Bernanke naznačivši da će centralna američka banka i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku kako bi podstakla rast zaposlenosti i ekonomije.
Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je manje od 1 odsto udaljen od svog najvišeg nivoa u istoriji, dostignutog 2007. godine.
„To je vrlo značajan test. Situacija je takva da nema dovoljno dobrih vijesti da bi se uspon cijena akcija nastavio. Međutim, ako se probije taj nivo, to bi moglo značiti da su ispred nas bolji dani“, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.
A hoće li ove sedmice Dow Jones dostići rekord, zavisi od toga kako će ulagači reagovati na automatsko smanjenje budžetskih rashoda, tzv. ‘sekvestraciju’.
Kako se republikanci i demokrati nisu uspjeli dogovoriti o selektivnom smanjenju budžeta, od 1. marta na snagu je stupilo automatsko rezanje izdataka, vrijedno 85 milijardi dolara.
Međunarodni monetarni fond procjenjuje da bi taj rez mogao smanjiti stopu rasta američke ekonomije u ovoj godini za 0,5 procentnih bodova.
To zasad nije osjetnije uticalo na tržište jer je takav ishod bio očekivan, pa je već ugrađen u cijene akcija, kažu analitičari. Uz to, Predstavnički dom Kongresa sljedeće sedmice će razmatrati zakon o nastavku finansiranja vlade, koji ističe 27. marta, pa bi se o ‘sekvestraciji’ moglo razgovarati i u okviru tih pregovora.
U fokusu ulagača biće ove sedmice i makroekonomski podaci koji će pokazati ubrzava li se rast američke ekonomije. Rast cijena akcija u posljednje se vrijeme manje zasniva na fundamentalnim pokazateljima, a više na labavoj monetarnoj politici širom svijeta, prenosi Capital.
Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje izvještaj o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljen u petak. U anketi Thomson Reutersa analitičari procjenjuju da je u februaru broj radnih mjesta povećan za 160.000, nešto više nego u januaru, dok bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,9 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *