Dr. Propast predviđa “rješenje” za Ameriku

Dodajte komentar

Fond poznatog ekonomista Nouriela Roubinia, poznatog kao Dr. Propast, predviđa tri moguća scenarija u raspletu krize u Americi.

Riječ je o krizi koja je nastala nakon što je američki predsjednik, Barack Obama potpisao uredbu o smanjenju budžetskih troškova u SAD-u u vrijednosti od 64 milijarde dolara u ovoj godini.Prema prvom scenariju, predstavnici demokrata u američkom Kongresu mogli bi prihvatiti dugoročno smanjenje rashoda federalne blagajne za oko hiljadu milijardi dolara, dok bi se opozicioni republikanci, koji imaju većinu u Senatu, usuglasili sa rastom budžetskih prihoda za 350 milijardi dolara u periodu od deset godina, za račun uvećanja poreza.

Vjerovatnost da se takav dogovor postigne Roubiniev fond procjenjuje na 20 posto.

Drugi scenarij podrazumijeva da se demokrati i republikanci prvo dogovore o “malom poslu”, kojim bi se prvo budžetski rashodi snizili za 600 milijardi dolara, a nakon toga bi komisija sastavljena od predstavnika dvije partije razradila plan smanjenja troškova budžeta za još hiljadu do 1,2 hiljade milijardi dolara.

Fond Roubinia procjenjuje da je vjerovatnost ispunjenja ovog plana 35 posto.

Ukoliko bi se u praksi proveo scenarij dva, tada bi se američki Kongres trebalo pozabaviti budžetskom i poreskom reformom.

U slučaju da se problem riješi na taj način, SAD će ove godine ostvariti ekonomski rast od 1,7 posto, dok će se nezaposlenost sniziti krajem 2013. na 7,5 posto od ukupno raspoložive radne snage, procjenjuju eksperti Roubinievog fonda.

Prema trećem scenariju, demokrati i republikanci bi se jednostavno dogovorili da prekinu primjenu zakona o automatskom “kresanju” budžetskih troškova, da bi zatim usuglasili program smanjenja budžeta.

Vjerovatnost takvog razvoja događaja Fond Roubinia procjenjuje na 30 posto.

Ekonomisti Fonda smatraju da bi treća varijanta rješavanja aktuelne budžetske krize u SAD bila najoptimalnija, jer može podstaći u 2013. godini rast najveće svjetske ekonomije i, pored toga, omogućiti političarima da detaljnije razrade dugoročni program smanjenja troškova.

Roubini ili Doktor Propast, koji je među prvima predvidio izbijanje velike finansijske krize prije pet godina, smatra da bi u slučaju primjene scenarija tri, SAD ove godine mogao da ostvari ekonomski rast od dva do 2,1 posto, dok bi se stopa nezaposlenosti krajem decembra snizila na 7,2 posto.

Mehanizam automatskog smanjenja budžetskih rashoda u SAD-u se, inače, prvi put našao pred članovima američkog Kongresa prije dvije godine i tada je objašnjeno da je to glavni uslov da se prihvati povećanje nivoa državnog duga u cilju izbjegavanja kolapsa federalne blagajne.

Bijela kuća i Kongres tada su se dogovorili da se početkom ove godine razradi dugoročni plan smanjenja budžetskog deficita, a ako se to ne napravi da se primjeni program automatskog kresanja rashoda.

Ipak je počelo automatsko smanjivanje deficita budžeta SAD-a za 1,2 hiljade milijardi dolara u periodu od deset godina, dok u ovoj kalendarskoj godini taj iznos je 64 milijarde dolara, a u finansijskoj godini koja će se završiti 31. marta 2014. – 85 milijardi dolara, prenosi biznis.ba.

Obama je ranije za “tempiranu bombu štednje” optužio republikance, čiji su predstavnici odbili da zatvore poreske rupe koje koriste bogataši i korporacije ciljanim smanjenjima potrošnje, što bi, kako je predsjednik SAD-a rekao, bio “uravnoteženiji” pristup smanjenju deficita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *