I građani u borbi protiv sive ekonomije

Dodajte komentar

Vlada je juče usvojila predlog radne grupe da se pooštre kazne za poreske i prekršaje na tržištu rada, a Ministarstvo finansija zadužila da pripremi model koji bi onom ko donese nevalidan fiskalni račun omogućio da dobije nagradu refundaciju ili dio novčane kazne koji bude naplaćen od onog koje izdao takav račun, kazala je nakon sjednice Vlade portparolka Ministarstva finansija Marija Radenović.

“Vlada je usvojila prijedlog radne grupe da se pooštri kaznena politika za poreske prekršaje, kao i za prekršaje koji se odnose na rad na crno. Dogovoreno je formiranje više operativnih timova za suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada, za pripremu analize važeće zakonske regulative u cilju preventivnog djelovanja za suzbijanje nastanka sive ekonomije, za edukaciju zaposlenih u inspekcijskim službama u dijelu pripremanja, podnošenja i učestvovanja u prekršajnom postupku, za unapređenje koordinacije i saradnje među organima i za rješavanje problema boravišne takse“, objasnila je ona i dodala da cilj pooštravanja kaznene politike nije povećanje prihoda, već unapređenje poreske discipline i minimiziranje nelojalne konkurencije.

Radna grupa koja je formirana kako bi se pojačala borba protiv sive ekonomije predložila je, podsjetimo, da se za neizdavanje validnih fiskalnih računa i neposjedovanje registar kasa novčana kazna sa dosadašnjih 1.000 do 6.000 eura poveća na 3.000 do 10.000 eura, za pravna lica.

Predloženo je takođe da se zbog netačnog obračuna poreske obaveze, nepodnošenja poreske prijave i neplaćanja PDV-a u propisanom roku novčane kazne povećaju sa dosadašnjih 1.500 do 20.000 eura na 6.000 do 20.000 eura, za pravna lica.

Marija Radenović je objasnila da je Ministarstvo finansija zaduženo da napravi model za refundiranje onima koji donesu neispravan fiskalni račun, s tim da će se odrediti limit za refundaciju.

Prijedlog da svako ko donese neispravan fiskalni račun dobije „nagradu” je motivisanje građana da se uključe u borbu protiv sive ekonomije.

“Cilj je motivisanje građana da daju svoj doprinos borbi protiv sive ekonomije i unapređenje fiskalne discipline i odgovornosti osnovni su ciljevi ovog predloga. U cilju sprovođenja ove ideje u djelo, u najkraćem roku će biti formiran radni tim koji će biti zadužen da pripremi pravni akt kojim će se omogućiti donosiocu nevalidnog fiskalnog računa da dobije novčani stimulans kao „nagradu” za svoj doprinos suzbijanju sive ekonomije. Ovaj radni tim detaljno će razmotriti pitanje da li će taj novčani stimulans biti u vidu refundacije računa ili u vidu isplate dijela naplaćene novčane kazne, pri čemu će se, svakako, postaviti i određeni limiti kada je riječ o refundaciji, odnosno novčanoj isplati“,  objasnili su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *