Novi slučaj pronevjere u austrijskoj Hypo banci povezan s hrvatskom kompanijom

Dodajte komentar

Bivši predsjednik uprave austrijske Hypo banke Tilo Berlin i još trojica zvaničnika banke pod istragom su zbog navodne pronevjere koja se odnosi na poslove s hrvatskim partnerima, potvrdio je u četvrtak portparol banke.

Berlinu i još trojici zvaničnika banke predbacuje se da su pri odobravanju kredita banci nanijeli štetu od 95 miliona eura, objavio je list Oberoesterreichische Nachrichten, a kasnije je te informacije portparol banke potvrdio novinarima austrijske novinske agencije APA. Ukupna šteta koja je nastala banci raznim malverzacijama iznosi više od 700 miliona eura, izjavio je portparol. Najnoviji slučaj pronevjere odnosi se na jednu hrvatsku kompaniju koja posluje s nekretninama, a kojoj je u vrijeme dok je Berlin bio predsjednik uprave banke odobren kredit od 80 miliona eura. Interna istraga otkrila je slučaj i prijavila ga, prenosi Poslovni dnevnik.

Osumnjičenima se prebacuje da su odobrili kredit ne poštujući pritom uobičajenu proceduru, pa čak ni upozorenje sektora u banci zaduženog za procjenu rizika. “Šteta iznosi 95 miliona eura”, izjavio je portparol banke. Banka će pokrenuti parnični postupak u ovom slučaju ako nadležne vlasti podignu tužbu protiv osumnjičenih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *