Japanska ekonomija pala i treći uzastopni kvartal

Dodajte komentar

Japanski bruto domaći proizvod neočekivano je pao u posljednjem lanjskom tromjesečju, već treći kvartal zaredom, što pokazuje koliko je teška borba nove vlade koja radikalnim politikama nastoji izvući treću po veličini svjetsku ekonomiju iz recesije. Japanska vlada objavila je jutros da je u četvrtom kvartalu prošle godine BDP oslabio 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Na godišnjem nivou je, pak, ekonomija pala 0,4 posto, dok su u anketi Reutersa ekonomisti očekivali rast za 0,5 posto.Nastojeći podstaći izlazak ekonomije iz recesije i suzbiti deflaciju, koja traje već dvije decenije, novi premijer Shinzo Abe, koji je mandat dobio na vanrednim parlamentarnim izborima u prošlom decembru, najavio je paket poticajnih mjera i pritisnuo centralnu banku na daljnje labavljenje monetarne politike.

Uskoro će parlament vjerovatno prihvatiti vladin prijedlog podsticajnih mjera, vrijedan 117 milijardi dolara, dok je centralna japanska banka polovinom januara odredila ciljani nivo inflacije od 2 posto.

Istvremeno je najavila i programe neograničene kupovine imovine kako bi ubrizgala svježa sredstva u finansijski sistem te tako oživjela kreditiranje i podstakla rast ekonomije.

Podaci o BDP-u za četvrto tromjesečje prošle godine pokazuju da je lična potrošnja porasla za 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je manji rast nego što su analitičari očekivali.

Istovremeno su kapitalna ulaganja pala više nego što se očekivalo, za 2,6 posto, što je već četvrti kvartal zaredom kako ulaganja padaju.

Premda je pad BDP-a usporio u odnosu na prethodno tromjesečje, ministar ekonomije Akira Amari kaže da ekonomija i dalje pokazuje određene slabosti. Ističe, međutim, da ubuduće očekuje umjereni oporavak ekonomije, zahvaljujući labavljenju monetarne politike, podsticanju potrošnje i naznakama jačanja globalne ekonomije.

Borba protiv deflacije ili valutni rat?

Centralna japanska banka saopštila je, nakon dvodnevne sjednice njenih čelnika, da monetarna politika do daljnjeg ostaje nepromijenjena.

No, vjerovatno će je dodatno olabaviti idućih mjeseci, nakon što polovinom matra guverner Masaaki Shirakawa odstupi s dužnosti, a na njegovo mjesto, špekuliše se, zasjedne neko ko je više sklon agresivnijim mjerama monetarne politike, kakve traži premijer Abe.

Od kada je stupio na dužnost, premijer Abe neprestano pritiska centralnu banku da dodatno olabavi monetarnu politiku kako bi izvukla ekonomiju iz recesije, a to dovodi do slabljenja japanskog jena.

Ovih dana kursevi dolara i eura u odnosu na japansku valutu dosegli su najviši nivo u više od 30 mjeseci.

Zbog toga niz evropskih zemalja, na čelu s Njemačkom, već neko vrijeme poručuje Japanu da ne bi trebao pretjerano labavom monetarnom politikom podsticati slabljenje jena i tako povećavati konkurentnost svoje ekonomije na štetu drugih.

Kurseve valuta trebaju određivati tržišne snage, a ne vlade ili monetarne vlasti, poručuju evropski činovnici premijeru Abeu.

Velike oscilacije kurseva najznačajnijih valuta ili ‘valutni rat’, kako neki analitičari to nazivaju, biće jedna od glavnih tema na sastanku čelnika skupine G20 najvećih ekonomija svijeta u Moskvi u petak i subotu.

Japan će se, kako se očekuje, od pritisaka partnera iz skupine G20 braniti tvrdnjama da je cilj njegovog insistiranja na agresivnoj monetarnoj politici suzbijanje deflacije, a ne devalvacija jena.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *