Pravo bogatstvo jedne zemlje su njeni ljudi – koliko je bogata Crna Gora?

Dodajte komentar

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori predstaviće danas u Podgorici nacionalni izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka 2013. pod naslovom: „Pravo bogatstvo jedne zemlje su njeni ljudi.“ Koliko je bogata Crna Gora?

Iz UNDP-ja je objašnjeno da su izvještaj radili u uvjerenju da bogatstvo Crne Gore ne čini samo prirodni i ekonomski kapital već i njeni ljudi, odnosno ljudski kapital kojim zemlja raspolaže. 

“Naša namjera je bila da pokrenemo diskusiju o pitanjima ljudskog kapitala u našoj zemlji i da pružimo neke strateške preporuke za njegov dalji razvoj u kontekstu dugoročne razvojne vizije i prioriteta zemlje“, objašnjeno je iz UNDP-ja.

Svjetski ekonomski trendovi  ukazuju da će Crna Gora, kao i sve zemlje, morati da ponudi visokokvalitetne proizvode i usluge da bi postigla konkurentnost. To je moguće postići samo ako se unapređuje njen ljudski kapital.

“Dobro obrazovano i obučeno stanovništvo jeste cilj sam po sebi, ali je i presudni faktor koji doprinosi većoj produktivnosti i ubrzanom društvenom i ekonomskom razvoju, a na kraju i razvoju po mjeri čovjeka. Ovakva vrsta razvoja nije moguća bez sposobnosti apsorbovanja moderne tehnologije, kao i poboljšanja kvaliteta i produktivnosti radne snage. Na nivou pojedinca, to je ključ za uspješnu karijeru i izvor prihoda u modernoj ekonomiji zasnovanoj na znanju”, smatraju u UNDP-ju.

Tradicionalni elementi ljudskog kapitala (znanje, vještine, zdravlje) predstavljaju potencijal pojedinca, dok mjera u kojoj će se ljudski kapital materijalizovati (ili neće) zavisi od brojnih elemenata.

Iz UNDP-ja podsjećaju da su neki od tih elemenata sposobnost primjene znanja, iskustvo, nasljeđe, vrijednosti i aspiracije, društveni kapital, ali i naša sposobnost prilagođavanja promjenljivom okruženju, inovativnost, preduzetnički duh, sklonost ka solidarnosti, itd.

Crna Gora je ostvarila napredak tokom proteklih godina mjereno indeksom razvoja po mjeri čovjeka (HDI), prenosi cdm.me.

HDI koji predstavlja sumarnu mjeru za ocjenu dugoročnog napretka u tri osnovne dimenzije razvoja po mjeri čovjeka: dug i zdrav život,  pristup znanju i pristojan standard života. Mjereno HDI, Crna Gora spada u grupu zemalja sa visokim razvojem po mjeri  čovjeka i nalazi se na 54. mjestu u svijetu. Ovo je rezultat iz 2011. godine.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *