VUJOVIĆ: Potrebno povećanje učešća životnog osiguranja i osiguranja u poljoprivredi

Dodajte komentar

Odnos učešća životnog i neživotnog osiguranja u Crnoj Gori je približno 87 odsto neživotnog, a 13 odsto životnog osiguranja, kaže Vujović.

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović, kazao je da u Crnoj Gori, postoji veliki prostor za rast učešća životnog osiguranja i osiguranja u poljoprivredi.

– Imamo pomanjkanje osiguranja u poljoprivredi. Tu prije svega mislim na osiguranje poloprivrednih usjeva od elementarnih nepogoda-poplava, sniježnih padavina i slično. Prošlogodišnji pokušaj Ministarstva poljoprivrede da se patricipacijom u premiji, podstaknu poljoprivrednici da osiguravaju svoje proizvode, nije dao rezultate koji su bili očekivani. Najčešće, problem je što farmeri, odnosno njihovi objekti poput plastenika, ne zadovoljavaju standarde, pa se osiguravajuće kuće teško odlučuju da ih osiguraju. Na tome moramo raditi, pa kroz kontakte sa društvima koji se bave osiguranjem I Svjetskom bankom nastojimo da pospješimo tu vrstu osiguranja, kazao je Vujović Portalu Analitika.

Prema njegovom mišljenju, životni standard je jedan od glavnih razloga za veoma malo ušešće životnog osiguranja.

– Ne manje od toga, razlog je i pomanjkanje informacija građana o koristi životnog osiguranja. Ako uporedimo učešće životnog osiguranja u Crnoj Gori sa zemljama EU, onda možemo konstatovati da smo u velikom zaostatku. S tim u vezi postoji obaveza kompanija koje se bave životnim osiguranjem da provovišu usluge životnog osiguranja. To je obaveza Agencije za nadzor osiguranja, iako je nama prioritet da omogućimo uslove za razvoj tržišta osiguranja.  Iz Agencije moramo doprinositi edukaciji građana što smo učinjeli prošle godine kada smo bili organizatori međunarodne konferencije o osiguranju.  Odnos učešća životnog i neživotnog osiguranja u Crnoj Gori je približno 87 odsto neživotnog, a 13 odsto životnog osiguranja, objasnio je Vujović.

– Bez obzira na konstantan trend rasta životnog osiguranja, ne možemo ni izbliza biti zadovoljni stanjem, imajući u vidu koliki uticaj može imati tržište osiguranja na BDP, ekonomiju, finansijsku stabilnost, ali i koliku korist i sigurnost mogu imati građani- zaključio je Vujović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *