KAP-u blokiran račun zbog duga za struju?

Dodajte komentar

Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP danas će biti blokiran račun zbog duga za struju, kazalo je Danu više izvora bliskih fabrici.

Oni su naveli da ruski CEAC, koji upravlja KAP-om od kraja 2005. godine, nije uplatio decembarsku ratu od 560 hiljada eura, shodno protokolu o otplati duga potpisanom 2009. godine.

Dug za struju KAP-a tada je iznosio 13 miliona eura, a ovo je prvi put da Rusi nijesu platili ratu. Protokol je dio ugovora o poravnanju a stupio je na snagu aprila 2010. godine.

KAP i EPCG su svake godine dosad potpisivali ugovore o snabdijevanju električnom energijom i Rusi su uredno izmirivali rate na osnovu potpisanog protokola za otplatu duga. 

Međutim, ove godine ugovor o snabdijevanju strujom nije potpisan i prema nezvaničnim saznanjima, EPCG nema namjeru da potpisuje novi, jer im KAP neredovno plaća mjesečne račune za struju od februara 2011. godine, zbog čega je dug narastao na 60 miliona eura, što ozbiljno ugrožava njihovo poslovanje.

Račun KAP-a će biti blokiran sve dok ne plate ratu od 560 hiljada eura.

Od 1. januara Regulatorna agencija za energetiku ne određuje cijene električne energije za KAP, koji je potrošač sa distributivne mreže, već oni mogu na tržištu da nađu dilera električne energije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *