Bankari do kraja marta moraju da prijave bonuse

Dodajte komentar

Jedanaest banaka u Crnoj Gori najkasnije do kraja marta ove godine Centralnoj banci Crne Gore treba da dostave podatke da li su direktorima dijelili bonuse i kolike, saopšteno je Pobjedi iz CBCG.

Centralna banka ima pravo da naloži bankama smanjenje troškova.

“U slučaju kada utvrdi da visina troškova može ugroziti finansijsku poziciju banke, Centralna banka ima ovlašćenje da naloži banci smanjenje opštih troškova, uključujući i ograničavanje zarada i drugih primanja članova odbora direktora, izvršnih direktora i drugih lica sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima“, pojašnjeno je iz CBCG.  Centralna banka u skladu sa Zakonom o bankama vrši ocjenu uticaja troškova i rashoda banke na njen finansijski položaj.

“Novom odlukom o izvještajima koje banke dostavljaju Centralnoj banci utvrđena je obaveza banaka da uz godišnji izvještaj o poslovanju banke dostave i podatke o isplaćenim bonusima i naknadama za članove odbora direktora banaka na bruto i neto principu. Krajnji rok za dostavu tih podataka za 2012. godinu je kraj marta ove godine“, kazali su iz Centralne banke.

Iz Centralne banke su podsjetili da podaci o visini bonusa i naknada imaju tretman tajne, ali i da CBCG ima pravo da traži podatke, prenosi cdm.me.

“Naravno da banke isplaćuju bonuse i naknade onda kada procjenjuju da postoji prostor za to, ali nijesu naveli koje banke su direktorima isplatile bonuse i u kojoj vrijednosti“, kažu u CBCG.

Centralna banka je 18. decembra prošle godine obavezala banke da joj dostavljaju podatke o bonusima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *