Nova međunarodna pravila za banke od 2015. godine

Dodajte komentar

Međunarodno bankarsko regulatorno tijelo usaglasilo je pravila koja za cilj imaju da se obezbijedi da banke imaju dovoljno novca u gotovini da prebrode krizu na tržištu, prenosi Blic.

Pravila će se postepeno primjenjivati od 2015, a banke imaju rok do 2019. da se prilagode tim pravilima koja zahtijevaju raspolaganje dovoljnom količinom gotovine ili imovine, poput akcija, korporativnih i državnih obveznica koje se lako prodaju, kako bi opstale tokom 30-dnevne krize.

Tijelo koje nadgleda Bazelski komitet za nadzor banka saopštilo je da će banke 1. januara 2015. morati da imaju 60 odsto te sume, da bi se naredne četiri godine dodavalo po 10 odsto, kako bi 2019. novi standardi bilo potpuno sprovedeni.

Taj vremenski rok treba da obezbijedi da novi standardi „ni na koji način ne ometaju kapacitete globalnog bankarskog sistema da finansira oporavak“, rekao je poslije sastanka u Bazelu Mervin King, šef kontrolnog tijela Bazelskog komiteta za nadzor banaka koji postavlja međunarodna pravila.

Nova pravila bi trebalo da obezbijede da se kreditori spriječe da previše zavise od pomoći centralnih banaka, koje su u prethodnih nekoliko godina finansijske sisteme finansirale velikim količinama novca.

King je rekao da „velika većina“ najvećih svetskih banaka „već ima likvidnu aktivu znatno iznad minimuma koji zahtevaju ti standardi“.

Nova pravila, koja su dio takozvanog Bazel tri paketa reformi, uvode se kako bi se spriječili novi potresi u finansijskom sistemu, poput onoga koji je izvazvala propast banke Leman braders 2008. godine, što je dovelo do velike ekonomske i finansijske krize u SAD i Evropskoj uniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *