Wall Street: Indeksi pali peti dan, najgori niz u tri mjeseca

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale peti dan zaredom, što je najduži negativni niz u posljednja tri mjeseca, jer se ne nazire rješenje budžetskih problema SAD-a, zbog čega prijeti ‘fiskalna litica’.

Dow Jones indeks potonuo je 158 bodova, ili 1,21 posto, na 12.938 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,11 posto, na 1.402 boda, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 2.960 bodova.Predsjednik SAD-a Barack Obama razgovarao je jučer u Bijeloj kući s predstavnicima Kongresa o mjerama za smanjenje budžetskog manjka, no nije ponudio ništa novo republikancima kako bi se postigao kompromis i izbjegla ‘fiskalna litica’.Zbog toga prijeti automatsko smanjenje budžetskih rashoda i povećanje poreza početkom iduće godine, koje bi američku privredu moglo da gurne u recesiju.

„Zaprepastilo me da Obama nema novi plan i to ja razlog zašto su se ulagači odlučili na prodaju dionica. On pritiska republikance u Predstavničkom domu Kongresa da njemu ponude nešto novo, što nisam očekivao. Tržište je razočarano nedostatkom vođstva u Washingtonu”, kaže Mike Shea, partner u kompaniji Direct Access Partners.

Zbog toga su juče pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Pritom su se pod najvećim pritiskom našli sektori koji su najviše osjetljivi na kretanje ekonomije. S&P indeks energetskog sektora potonuo je 1,8, a rudarskoga 1,3 posto.

Već nedjeljama je ‘fiskalna litica’ u fokusu ulagača, pa na smjer tržišta ni juče nisu uticali dobri makroekonomski podaci, kao što su oni o rastu prodaje postojećih kuća i jačanju poslovne aktivnosti u središnjem dijelu SAD-a, koji ukazuju na jačanje ekonomije.

Kako se rok za postizanje sporazuma o smanjenju budžetskog manjka bliži, razmatraju se moguće opcije. Moguće je da će se s 1. januarom zaista automatski povećati porezi, a smanjiti budžetski rashodi, no to bi se, smatraju neki analitičari, moglo riješiti novim zakonom odmah na početku 2013. i primijeniti retroaktivno.

„Mi nismo tako zabrinuti 1. januarom, kao ostali na tržištu. Situacija će se riješiti, možda ne u zadanom roku, no svaki sporazum može se primijeniti retroaktivno”, kaže Richard Weiss, direktor u kompaniji American Century Investments.

No, da su ulagači, ipak, na oprezu pokazuje rast VIX indeksa Čikaške berze opcija. Juče je taj ‘indeks straha’ skočio gotovo 17 posto, na 22,7 bodova, najviši nivo od juna. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u vlasnika je juče zamijenilo samo oko 4,4 milijarde dionica, znatno ispod prosječnog dnevnog nivoa u ovoj godini od 6,5 milijardi.

U cijeloj ovoj nedjelji Dow Jones i S&P 500 pali su 1,9, a Nasdaq indeks 2 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,49 posto, na 5.925 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,57 posto, na 7.612 bodova, a pariški CAC 1,47 posto, na 3.620 bodova.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *