KAP: Za plate u januaru nedostajaće 300.000 eura

Dodajte komentar

Kombinat aluminijuma Podgorica je u veoma teškoj finansijskoj situaciji, uzrokovanoj drastičnim smanjenjem proizvodnje, uz istovremeno zadržavanje fiksnih troškova na veoma visokom nivou. Menadžment KAP-a je proteklih mjeseci uložio maksimalan napor, pokušavajući na sve raspoložive načine da obezbijedi nedostajući novac za nabavku sirovina i isplatu zarada zaposlenima. Zahvaljujući prodaji nepotrebnog materijala i drugih nelikvida, obezbijeđena su sredstva za održavanje kontinuiteta proizvodnje i plate zaposlenih za proteklih nekoliko mjeseci kaže se u saopštenju menadžmenta KAP-a dostavljenom Portalu Analitika.

Međutim, prema sadašnjim procjenama, u budžetu kompanije polovinom januara nedostajaće oko 300.000 eura za realizaciju mjesečnog fonda zarada u punom obimu. Menadžment KAP-a je o tome obavijestio predstavnike sindikalnih organizacije i od njih očekujemo realne i konkretne predloge u cilju prevazilaženja problema.

Imajući u vidu da je situacija u kompaniji sve složenija, menadžment KAP-a je prinuđen na nepopularnu, ali u ovom momentu jedinu moguću opciju – smanjenje budžeta zarada, u skladu sa zakonskom regulativom i Kolektivnim ugovorom kompanije.

U tom cilju, menadžment je predložio da se trenutno radno neangažovanim zaposlenima iz svih organizacionih cjelina ne obračunavaju stimulacije za decembar, dok će svi koji su bili radno angažovani primiti punu mjesečnu platu.

Svaka druga varijanta dovela bi u pitanje nabavku sirovina, a samim tim i proizvodni proces.

O problemima nastalim nakon drastičnog smanjenja produkcije aluminijuma, usljed odluke EPCG da smanji isporuku struje na 84 MWA, menadžment KAP-a  u više navrata obavještavao Vladu Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *