KAP-ov dug za struju dostiže 58,5 miliona

Dodajte komentar

Dug Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) za električnu energiju do kraja ove sedmice dostići će rekordnih 58,5 miliona eura, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

KAP je nedavno prepolovio potrošnju električne energije neophodnu za proizvodnju aluminijuma. Zbog toga je i manji iznos mjesečne fakture za utrošenu struju, koju menadžment aluminijumske kompanije duže ne plaća Elektroprivredi. Mjesečni dug iznosi između 2,3 miliona i 2,7 miliona eura.

Iz izvora „Vijesti“ bliskih Vladi i Elektroprivredi saznajemo nezvanično da je iz menadžment KAP-a uputio nedavno elektroenergetskoj kompaniji zvaničan dopis, kojim je traženo potpisivanje novog ugovora o isporuci električne energije Kombinatu.

Prema nezvaničnim informacijama, predstavnici Elektroprivrede, kojom upravlja italijanski A2A iako je država Crna Gora većinski vlasnik, eskplicitno su to odbili. Insistiraju da se prethodno definiše način i dinamika plaćanja zaostalog duga KAP-a koji je sa ispostavljenom septembarskom fakturom iznosio oko 55,7 miliona eura.

Ni u priči o potencijalnim investitorima za KAP još se ne nudi način izmirenja nagomilanih višegodišnjih obaveza vezanih za neracionalnu potrošnju električne energije.

 

Iz Ministarstva finansija proteklih nekoliko mjeseci inicirano je da KAP dio dospjelih računa za struju plati rasprodajom poslovnih prostora i placeva širom Crne Gore, ali od toga za sada nema ništa.

Dalji opstanak KAP-a zavisi i od ozbiljne strategije koja bi trebalo da definiše izgradnju novog izvora energije za aluminijumsku kompaniju koji bi obezbijedio njegovo dugoročno snabdijevanje. Pojedinačno najveći crnogorski izvoznik do prvog kvartala ove godine (januar-mart) dobijao je električnu energiju iz EPCG po subvencionisanim cijenama. Poreski obveznici su, odlukom Vlade, plaćali oko polovine fakture, ali nakon toga KAP mjesecima ništa nije plaćao.

I novo partnerstvo za KAP podrazumijevalo bi nove državne subvencije do izgradnje novog energetskog objekta za tu fabriku. Turski Toščelik od Vlade je navodno tražio subvencije dok ne izgradi novu termoelektranu na rudokopu Maoče, a sa sigurnošću se ne može predvidjeti koliko bi izgradnja tog izvora trajala.

Njemačke investitore, koji još nijesu konkretizovali ponudu, zanima prerada aluminijuma, a od države očekuju pomoć za kupovinu struje za Kombinat aluminijuma.

KAP su, prije nekoliko dana, posjetili predstavnici Rusala ruskog tajkuna Olega Deripaske. I pored toga što zbog njegovog CEAC-a, koji sa Vladom dijeli većinsko vlasništvo u KAP-u i upravlja kompanijom, poreski obveznici otplaćuju kredite Kombinata, Rusal bi tražio subvencije za struju narednih šest godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *