CBCG preporučila Vladi: Povećajte PDV, ugasite KAP

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore CBCG preporučila je Vladi da niska stopa poreza na dodatu vrijednost od 17 odsto, predstavlja potencijalnu rezervu za veće prihode i da se, ukoliko je potrebno njeno povećanje, ne treba ustezati, jer je u pitanju opšti trend povećanja ove stope.

U preporukama Vladi, koje su objavljene na sajtu, sugeriše se i da se što prije riješi situacija u Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP, pišu Dnevne novine.

“Niska stopa PDV-a predstavlja potencijalnu rezervu i ukoliko bude potrebno njeno povećanje ne treba se ustezati, jer je u pitanju opšti trend povećanja ove stope. Stoga jedna takva mjera ne bi u velikoj mjeri narušila poslovni ambijent, iako bi uticala u manjoj mjeri na pad životnog standarda”, navodi se u preporukama CBCG za ekonomsku politiku u narednoj godini.

Podsjećamo da su iz Vlade nedavno saopšti li da je usvajanje izmjena i dopuna zakona o PDV umjesto za posljednji kvartal odloženo za početak naredne sedmice. Niko još nije potvrdio, ali ni de mantovao da li će doći do povećanja stope PDV koja sada iznosi 17 odsto.

U CBCG smatraju da je u cilju obezbjeđenja dugoročne fiskalne održivosti potrebno donijeti obavezujuća fiskalna pravila uz sankcije za njihovo nepoštovanje.

– Ova pravila bi obezbijedila dugoročno održivu fiskalnu politiku, povećala bi kredibilitet Vlade i pozitivno bi uticala na kreditni rejting Crne Gore. Treba istaći da je rad na ovim pravilima znatno napredovao u prethodnom periodu”, dodali su u CBCG.

Vlada mora, poručuju iz CBCG, da donese konačnu odluku o sudbini KAP-a. Najbolja opcija bi bila pronalaženje ozbiljnog strateškog partnera.

Kako se ocjenjuje, u sadašnjim uslovima i imajući u vidu stanje opreme i finansijsku situaciju KAP-a, pronalazak partnera neće biti nimalo lak zadatak.

– Druge dvije opcije ostaju zatvaranje KAP-a ili postizanje nacionalnog konsenzusa o subvencionisanju proizvodnje u KAP-u. Imajući u vidu da KAP nema znatan doprinos neto izvozu niti kreiranju BDP-a, kao i značajan iznos subvencija koji se izdvaja za ovo preduzeće, treba ozbiljno razmotriti i opciju zatvaranja KAP-a, odnosno sve njene pozitivne i negativne efekte, saopštili su iz CBCG .

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *