Philips više nego udvostručio dobit u trećem tromjesečju

Dodajte komentar

Holandski proizvođač potrošačke elektronike, lampi i medicinske opreme Philips više je nego udvostručio dobit u trećem tromjesečju zahvaljujući umjerenom rastu u svim poslovnim odjeljenjima i prodaji gubitaškog odjeljenja za televizore.

Neto dobit porasla je na 169 miliona eura, sa 74 milionaeura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine kada je Philips na televizorima ubilježio gubitak od 54 milionaeura.

Prihodi su povećani 3,4 posto, na 6,13 milijardi eura.

Urpkos optimističnim rezultatima, izvršni direktor Philipsa Frans van Houten naglasio je da se kompanija suočava s velikim preprekama, izdvajajući pad na najvećem, evropskom tržištu, sporiji rast u Kini i pojačanu neizvjesnost povezano s predsjedničkim izborima u SAD-u.

U skupini novih proizvoda najbolje se prodavala linija frižidera koje oglašava slavni britanski kuvar Jamie Oliver, te priključne stanice (docking station) za Appleove pametne telefone i kombinovani aparati za brijanje, podrezivanje brade i šišanje.

Prodaja LED rasvjetnih tijela porasla je 50 posto na godišnjem nivou i na njih sada otpada četvrtina Philipsove prodaje rasvjetnih tijela.

Van Houten upozorava da će zbog prelaza na LED sijalice kompanija, inače najveći proizvođač sijalica u svijetu po prihodima, biti prisiljena zatvoriti pojedine pogone koji proizvode tradicionalne sijalice.

Već su najavili da u četvrtom tromjesečju očekuju oko 300 miliona eura jednokratnih troškova povezanih s restrukturiranjem.

Rezultati Philipsa razlikuju se po regijama. Tako je u razvijenim ekonomijama prodaja potrošačke elektronike i rasvjetnih tijela pala dok je prodaja medicinskih strojeva porasla. U zemljama u razvoju prodaja je porasla 10 posto u svim kategorijama proizvoda. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *