Samo 38 posto kompanija S&P500 ostvarilo veće prihode od očekivanog

Dodajte komentar

Očekivanja od ove sezone objave poslovnih izvještaja za treće tromjesečje nisu bila velika, s obzirom da se očekivao pad dobiti kompanija prvi put nakon tri godine. No, izvještaji niza kompanija razočarali su jer pokazuju da padaju prihodi kompanija, što ukazuje na slabost ekonomije.

Pritom su podbacili i prihodi takvih industrijskih divova, kao što su IBM, General Electric i Microsoft.

– Sezona poslovnih rezultata ne izgleda baš sjajno – kaže Larry Peruzzi, analitičar u firmi Cabrera Capital Markets.

Prema podacima Reutersa, od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile rezultate, samo je njih 38 posto ostvarilo veće prihode nego što se očekivalo, dok dugoročni prosjek tog pokazatelja iznosi 62 posto.

Sa zaradama je situacija nešto bolja. Dosad je 62 posto kompanija izvijestilo o većoj dobiti nego što se procjenjivalo, što je u skladu s dugoročnim prosjekom.

Rezultati trećeg tromjesečja važni su za analitičare i ulagače jer daju nešto jasniju sliku kakva bi mogla biti iduća godina. A izgledi za posljednje tromjesečje ove godine i početak iduće nisu baš ohrabrujući.

Do sads je 17 kompanija smanjilo procjene rezultata za posljednji kvartal ove godine, a niti jedna ih nije povećala.

Ove će sedmice poslovne izvještaje objaviti 155 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa i 8 iz sastava Dow Jonesa. Među njima je i Apple, od kojega se puno očekuje, s obzirom da iz kvartala u kvartal ostvaruje rekordne rezultate.

No, tehnološke kompanije, od Googlea i Intela, do IBM-a i Microsofta, dosad su razočarale ulagače slabim rezultatima, pa je taj sektor među najvećim gubitnicima proteklih sedmica.

Osim poslovnih rezultata, na tržište bi ove sedmice mogli uticati i novi makroekonomski podaci. Među ostalim, biće objavljena prva procjena američkog bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu, izvješćtaj o narudžbama trajnih proizvoda, kao i prodaji novih kuća u septembru.

U utorak, pak, počinje dvodnevna sjednica čelnika Feda. Ne očekuju se novi zahvati u monetarnu politiku, s obzirom da je na prošloj sjednici pokrenut treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike. No, zanimljiv će biti Fedov osvrt na ekonomsku situaciju. (liderpress.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *